Владимир Тодоров: Застрахователи правят шашми, за да не дават пари на пострадалите в катастрофи!

Тази година 900 от нас ще загинат на пътя, твърди председателят на асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи

в. Новинар

Владимир Тодоров е председател на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи /БАЗК/. Той създава това сдружение с приятели преди 4 години, след като е изпитал ужаса от пътен инцидент в собственото си семейство. Баща му е бил ранен в катастрофа и след инцидента Тодоров се заема да помага на пострадалите при пътни произшествия и техните близки. Тази година Тодоров получи отличие от „Достойните българи” за това, че години наред асоциацията, ръководена от него, оказва юридическа, консултантска и медицинска помощ на хора, станали жертви на тежки пътни инциденти.
– Г-н Тодоров, какво сочи традиционно черната статистика за загиналите при пътнотранспортни произшествия през миналата година?

– Статистиката продължава да е ужасяваща – 1058 души загинаха на пътя през миналата година. Над 100 от тях са премазани на пътя от шофьори без книжки, като 60 са деца. От всички жертви в София около 40% са пешеходци. През тази година предварителните проучвания сочат, че жертвите при катастрофи ще са 900, а 600 от тях ще бъдат в работоспособна възраст. Предвижда се, че 100 от тях ще бъдат жени в детеродна възраст, а децата ще са 30. Всяка година бройката се увеличава и е парадоксално, че властите в България са поели ангажимент до 2010 г. броят на загиналите да е с 50 на сто по-малко.

– Как е възможно да стане това?

– С помощта на различни мерки, сред които най-важна е превенцията. Например ние обясняваме на родителите колко е важно да слагат детска седалка в автомобила. При лека катастрофа, при която колата се е движила с 50 км/ч, детето ще изхвърчи, ако не е обезопасено. Това се равнява на падане от петия етаж. Всеки родител вкъщи си обезопасява терасата и не пуска детето да се разхожда по парапета. Когато обаче се качат в автомобила, забравят да сложат колан или да поставят в специална седалка своите деца.

– Как помагате на пострадалите при катастрофи?

– Основно в две направления. Оказваме им психологическа помощ и им даваме правни консултации.

– В какво се изразява психологическата помощ?

– След катастрофа шокът за човек е много голям и той трябва обезателно да се лекува. Това е така нареченият посттравматичен шок, който изживяват участниците в ПТП, и той трябва да се лекува. Ние предлагаме помощта на психолози, които говорят с тях и провеждат индивидуални терапии с всеки. Проявите на шока са най-различни.

– Посочете примери?

– При нас дойде едно момиче, което при пътуване в колата претърпяло катастрофа. Нараняванията й бяха малки, но шокът й бе огромен. Години наред това момиче отказвало да се качва в автомобил. Когато близките й пътували към морето с кола, тя се качвала във влака. Пристигала много по-късно от тях и изпитвала ужас от това да се качи в автомобил. Друг случай е, когато един пешеходец е бил ударен от автомобил, докато вървял по тротоар.

Този мъж беше развил страх да се движи навън. Той вървеше плътно залепен до сградите, страхуваше се да пресича. Ако тези проблеми не се вземат на сериозно и не се започне терапия със специалист, стресът може да доведе до физиологически проблеми. Например загуба на сън, на апетит. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре.

– Какви юридически съвети давате на хората?

– Обясняваме им какви права имат, защото повечето пострадали не си ги знаят. Юридическата култура на българина е ниска. Когато стане ПТП и има пострадал със средна телесна повреда, задължително се води дознание. По време на него се назначават 2 вида експертизи – автотехническа и съдебномедицинска. Освен това се разпитват свидетели. Хората не знаят, че на края на самото дознание те имат право да се запознаят с материалите по него.

Много ключов момент е, че имат право да прочетат всички разпити на свидетели и да искат нова експертиза. Дознанието може да поеме по два пътя, когато имаме пострадал, а не загинал човек. Той може да каже, че иска да прекрати дознанието, или пък, че иска да се води наказателно дело. В повечето случаи ние ги съветваме да прекратяват.

– Защо е по-добре да се прекрати дознанието?

– Защото е ясно, че виновникът ще бъде санкциониран с някаква глоба. Ако влезе в съдебна фаза, резултатът ще бъде същият – ще бъде санкциониран с някаква глоба. Нещата обаче ще се проточат. Прекратявайки го, пострадалият може да получи обезщетение от застрахователя. Ако влезе в съда и нещата се проточат, случаят е висящ и застрахователят не плаща.

– Има ли давност изплащането на обезщетение?

– Тя е 5 години. Имаме случаи на наказателни дела, които се проточват 5 години и изтича давността на обезщетяване.

– Какво покрива застраховката “Гражданска отговорност”?

– Това е друго нещо, което хората не знаят. Пострадалият има право да получи обезщетение от застраховката на водача. Това обезщетение включва медицинските разноски. Хората не знаят, че трябва да си искат отвсякъде фактури с касовата бележка. Освен медицински разноски застрахователят покрива и претърпени неимуществени вреди за болки и страдания. Обезщетяват се и пропуснатите ползи за времето, в което човек е лежал в болница и не е ходил на работа. Той има пропусната полза – заплатата.

– Как се определя цената на болката и страданието?

– Много абстрактно и много различно. В зависимост от това кой е застрахователят. Има голяма диспропорция. В България има 16 застрахователи, които продават “Гражданска отговорност”, и за една счупена ръка един ще ти плати 500 лева, а друг ще ти плати 3000 лева. Проблемът е и че хората не знаят какви документи трябва да си набавят, за да си поискат възмездяване. Това са документите от дознанието. Това са експертизите, които споменах, и медицинските документи плюс фактурите.

– Обезщетенията покриват ли разходите на пострадалите?

– В другите държави те са такива, че са достатъчни човек да бъде компенсиран или ако остане инвалид, да му стигнат за приличен живот. Тук например един човек, който остане инвалид, получава около 50 000 лева. Ако това се случи на млад човек, докога ще му стигнат тези пари?! Застрахователите, казват:„ Ние плащаме по-малко, защото цената на нашите застраховки е много ниска. При нас застраховката струва 150 лева годишно, а при тях е 300 евро и когато при нас стане толкова, и ние ще плащаме такива обезщетения.” Има една част от тях, които се опитват да не плащат с най-различни хватки.

– Какви са най-честите машинации, които прилагат, за да не дадат пари?

– Казват например, че полицата, която им се представя, е фалшива. Или пък искат документи, които човек не може да си набави и често те нямат отношение към инцидента. Или пък искат да има свидетели, а някой може да е блъснат на тъмна уличка без нито един свидетел на катастрофата.

Скоро имахме един случай с компания, която 4 години отказваше да плати на момиче в будна кома в резултат на катастрофа. Искаха момичето само да се разпише на документите. Осъдихме ги на 2 инстанции и въпреки това не платиха. Обезщетението беше получено чак след като се смени шефът на компанията. Имали сме случай, когато обезщетиха пострадал човек с 50 лева, въпреки че той две седмици не е бил на работа.

– Кой са най-честите причини за катастрофите?

– Неправилното изпреварване и високата скорост. Алкохолът е на 4-5 място. В последно време много катастрофи причиняват шофьори без книжка.

– А лошите пътища?

– Много смешно ми става, когато виждам табели „Внимание, опасен участък”. Трябва да сложат кръст отдолу. Защото навлизате на място, осеяно с гробове.

– Дайте ни пример за такива опасни места?

– Магистралата Пловдив-София, след тунела – 62-ри километър. Когато започне да вали дъжд, водата не се отвежда в канавката, а минава през магистралата. Там, когато има дъжд, винаги има катастрофи. Там ще загинат 5-6 души тази година. Участъкът Бургас–Созопол при база Атия. Там ще загинат 5 души тази година със сигурност. На изхода от София посока Перник, на острия завой. Там всеки ден стават катастрофи. Писали сме много писма. С малко средства тези технически неизправности на пътя могат да бъдат отстранени. В цялата страна има 30 критични участъка.

– А дупките? Стават ли често произшествия заради тях?

– Има инциденти, станали заради дупките. Ако застрахователят изплати обезщетение, той си търси после парите от общините. Случва се пристигналите органи на КАТ да пишат понякога акт на попадналия в дупката, че се е движел с несъобразена скорост, което е нелепо. КАТ има правото да глобява кметовете на райони за дупки. Такава санкция е 300 лева. Но да сте чули за глобен кмет?!

Това, което трябва да знаят хората, е, че ние винаги сме готови да помогнем. Който има нужда, може да ни открие на (02) 9526666 и мобилен 0898 670467.

Source: в. Новинар, 22.02.2009

Share this post

Call Now Button