КАКВИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ СЕ ДЪЛЖАТ АКО ТИР СЪБОРИ КЪЩА

Какви са процедурите, сроковете и документите, след инцидент при който има увредено имущество

Адвокат застрахователно право

Вчера в монтанското село Доктор Йосифово ТИР се вряза в къща и по чудо не уби 90 годишен старец.

Септември месец 2019 г във врачанското село Борован, гръцка цистерна с течен сапун се вряза в къща, където спяха 5 души сред които бременна жена и малко дете. Къщата беше разрушена, с паднали носещи стени, съборена ограда. Оказа се, че къщата е негодна за обитаване и беше издадена заповед за нейното събаряне. Де факто семейството с бременната млада жена оставаха без подслон за настъпващата зима…

Обезщетение при катастрофа

По време на сблъсъка семейството на Петя спят в двете най-засегнати спални на къщата, като Петя е на първия етаж, а Цветослава, Сашо и Ивалина са на втория. Те описват удара като невероятен шок. Събуждат се от зверския тътен, „като избухване на бомба“, цялата къща се е разтресла, стените са паднали, а отломките буквално са ги засипали, докато са били в леглата си. Споделят, че цистерната е влязла в стаите им. След първите секунди на шока Петя, без все още да е наясно какво точно се е случило, се втурва към втория етаж, спомня си, че е извикала „Боже, децата ми!“. Влизайки в тяхната стая Петя вижда как Сашо и дъщеря ѝ Цветослава и внучката ѝ Ивалина са затрупани от тухли и други отломки, Сашо е затиснат и от паднала греда. Тя извиква от ужас и им помага  да излязат изпод отломките. Ивалина в първите моменти е в безсъзнание и не им отговаря, чак след като Сашо и майка ѝ я разтърсват физически тя се опомня. В този момент Цветослава е бременна в 4-ти месец.

След като всички излизат от къщата виждат, че водачът на ТИР-а е изпаднал от кабината и е неадекватен. На местопроизшествието откриват и пострадал пешеходец. След като помагат на пострадалите, семейството ми се отдалечават от къщата, тъй като е съществувала реална опасност тя да се срути изцяло.

В следващите дни семейството се опитва да спаси някаква част от покъщнината си, като при всяко влизане в полусрутената къща се страхуват за живота и здравето си. Принудени са да се изнесат в едноетажната постройка в двора (лятна кухня), в която живее младеж, отгледан от семейството като приемно такова. В помещението с площ около 15 кв. м. се помещават четирима възрастни, включително бременната Цветослава, и 4-годишната Ивалина. По-голямата част от имуществото, което успяват да спасят остава под открито небе в двора, включително дрехите им.

Обезщетение при катастрофа

Отчаянието, което ги обзема след трагедията е неописуемо. Останало без дом малоимотното семейство разчита изцяло на помощта на хора от селото и служители в общината.  

Кметицата на Борован – Десислава Тодорова се обърна към експертите на Българска асоциация на пострадали при катастрофи за съдействие за решаване на въпросите свързани с обезщетението във връзка с тази катастрофа.

Българска асоциация на пострадали при катастрофи консултира пострадалите, а адвокат по застрахователно право се ангажира със случая. Той се снабди с протокола за ПТП, от който стана видно кой е гръцкият застраховател по застраховка Гражданска отговорност. След това беше изготвена експертиза от вещо лице, което направи оценка на щетите по къщата, включително подобренията и разходите за разчистване. Членовете на семейството преминаха през беседи с психолог, осигурен от Българска асоциация на пострадали при катастрофи и бяха събрани психологически становища за тяхното състояние. Адвоката по застрахователно право изготви претенция към НББАЗ /НАЦИОНАЛНО БЮРО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ/. От там насочиха претенцията към български застраховател, който беше представител на гръцката компания. Междувременно прокуратурата повдигна обвинение към водача на ТИР за извършеното ПТП.

След няколко седмични преговори с българския застраховател се стигна до извънсъдебно споразумение за компенсиране на претърпените психологически болки и страдания на членовете на семейството на Петя, както и за изплащане на обезщетение за загубената къща и разходите за разчистване и изграждане на нов дом.

Share this post

Call Now Button