Въпроси и Отговори

Здравейте.

Тази вечер гледах участието на ваша представителка в предаване по канал 1. Провокиран от държанието на участващата и властническо-назидателния и тон ще си позволя да изразя собственото си мнение. Аман от бивши полицаи. Тази госпожа защо си мисли че е най-интелигентна та си позволява да дава  съвети които никой не и е искал. Най ме дразни тирадата и за коланите. Съгласен съм че всеки автомобил трябва да бъде оборудван с колани и това да е задължително. Но това да е всичко т.е. всеки човек когато влезе в автомобила да вземе решение за себе си дали да сложи колан или не. Това е личен избор а не избор на въпросната госпожа. Всеки сам за себе си решава дали да поеме риска да е без колан или да го сложи. Ако даден пътник реши че няма да си сложи колан той не застрашава по абсолютно никакъв начин сигурността на останалите участници в движението. Именно и затова не трябва да е задължителен. Няма защо да се отнема правото на всеки човек да си решава съдбата. Аз искам да живея рисково и нямам нужда някаква бивша полицайка да ми налага мнението си под предлог за грижа за мен. Логиката показва че ако се случи инцидент и ако с колан вероятността да останеш жив е по голяма, но най вероятно ще останеш да се влачиш до края на дните си инвалид и като вторичен ефект ще натовариш здравната система с грижи за теб. Аз за себе си предпочитам бърза развръзка т.е. не искам да живея като инвалид затова и карам изключителни бързо. Ако нещо се случи искам всичко да приключи на мига. Ето за това не слагам, и никога няма да слагам колан, и винаги ще обяснявам колко са вредни при евентуални злополуки.

Искрено се надявам да се замислите върху този въпрос и да внесете искане пред правителството за премахване на глобите за несложен колан. Разберете че след като това ми действие (шофиране без колан) не носи опасност за никой друг освен за мен не е редно да ми налагате грижите си.  Просто за мен това е агресия от ваша страна срещу свободата ми на избор какво да правя с живота си. А аз във вашия меся ли се.

П.с. Спомням си каква пропаганда беше за да ни се наложи да караме с пуснати светлини. Помня и какво плачене беше да се премахне знак Е24. И какъв е ефекта от всичко това. Никакъв ако не отчетем за ефект повечето приходи в бюджета. Просто логиката ви е грешна. Как така в цяла Европа знак Е24 не пречи само на нашите управляващи пречи. А да сте се замисляли че в конституцията ни е записано че не може човек да е сниман и филмиран без неговото съгласие. Едва ли,  вие явно сте над тези неща, защо да се съобразявате с някаква си конституция,  а ние обикновените хора сме си просто лош матреал.

И накрая ще завърша с това че ако някой не може да шофира да тежи на съвестта на  този дето му е дал книжка, няма защо останалите да патят и да се влача по пътищата. Времето е пари а аз не обичам да ги губя, затова си карам като Шумахер и хич ми не пука че това не ви се харесва.

А да и какви са тези годишни прегледи дето ни ги тъкмят ако те спрат на пътя ченгета. Като чета какво ще се проверява се питам не е ли редно в екипа който те спира да има и андролог за мъжете или гинеколог за дамите. Така де проверката да е пълна. Всички власт имащи ни говорят за еврогейските ценности а упорито вървим към полицейска диктатура. Това е особено опасно за нас и децата ни. Дано се замислите над това което ви пиша.

С уважение Джон Смит

(Писмото получено по e-mail и е публикувано без редакторска намеса)

Отговор: Здравейте, John Smith (от Марчево1),

Благодарим ви за пространно изразеното мнение по проблемите на пътната безопасност. Ние сме на друго, но не само защото това работим, но и от личен и споделен опит. Въобще нямаме намерение да ви заливаме със статистически данни, те няма да подействат. Единственото, което ще ви принуди да промените светогледа си ще е горчивия опит, само се надяваме да няма други жертви.
От вашето писмо оставаме с впечатление, че се обръщате се към нас, като към институция, която разполага с власт и я налага диктаторски наляво и надясно по пътищата на страната, от което са онеправдани хората като вас, които шофират “като Шумахер”, макар да не ни е известно Шумахер да е шофирал “като Шумахер” на места, различни от специални състезателни трасета. Та много ни се иска да бъдем толкова вездесъщи, както ни описвате, но уви, трябва да полагаме неимоверни усилия, докато убедим един-единствен човек да си закопчае колана или да настани най-ценното си в специална детска седалка, за да не чуваме после хлипове по телевизора: “Държавата уби детето ми.”
Поставянето на предпазен колан в автомобила, особено когато споделяш пътуването си с други пътници, далеч не е само въпрос на личен избор. По законите на физиката често се оказва, че тялото на пътник без поставен колан е своебразно оръжие и нанася тежки наранявания на другите пътници в купето. (Няколко реални кадри от камери в купетата на автомобилите. Може да обърнете специално внимание на частта от 01:50 SeatBelts). Това заключение не е в резултат на видеоклипчетата, които сме гледали в мрежата, а така сочат стотиците експертизи, които сме изчели, съставени по реални тежки пътно-транспортни произшествия.
Ваша работа е дали ще живеете рисково, но когато застрашавате живота и здравето на околните, вече не е само ваша. Любовта си към високите скорости би следвало да консумирате на определените за целта места, не и по републиканската пътна мрежа. Сигурно знаете, че има безкрайно много възможности да вдигате нивото на адреналина си без това да въвлича други хора, които не желаят да участват. Например да скочите с бънджи… без въже или да направите парашутен скок… без парашут. Така е много вероятно да не се стигне до натоварването с излишни разноски по лечението ви на и без това крехката здравна система, каквото е и вашето алтруистично желание.
Познанията ви относно правата на личността, дадени с Конституцията на Р България са малко половинчати, понеже цитирате само половината от изречението на чл. 32, ал. 2. Пълният текст е:

Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Вероятно не е лесно да се реши дилемата: дали да се възползвам от благата, създадени от обществото, но и да търпя “репресиите” под формата на спазване на правила и норми или да живея като отшелник в дън горите. Но това е съвсем друга тема.

В заключение си пожелаваме да не ви срещаме на пътя, но ако може безболезнено за другите да намерите своя и вашата мисия да приключи с хепи-енд.

С уважение,
Екипът на БАЗК

Отговор: Уведомете Пътна полиция, а в случаите с пострадали хора – позвънете на 112.

Въз основа на всички известни факти и обстоятелства от Пътна полиция ще съставят констативен протокол за ПТП и ще предприемат издирване на извършителя.

В случай, че виновното лице бъде открито ще може да се ползвате от обезщетение по неговата застраховка “Гражданска отговорност”, ако ли не – ще трябва да се обърнете към Гаранционен фонд.

Отговор: От предоставената информация става ясно, че към момента на настъпване на застрахователното събитие (катастрофата) лицето, което Ви е блъснало е имало валидно сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Това се потвърждава и от фака, че обезщетение за претърпените имуществени вреди Ви е изплатено от застрахователя. В този смисъл няма основание да Ви бъде отказано изплащането на обезщетение за неимуществени вреди, независимо от това дали застрахования е платил или не следващата си вноска по застраховката. Дори и застрахования да откаже да плати следващата си вноска по застраховката, тя ще прекрати действието си занапред и то при определени, предвидени в закона предпоставки. От това обаче за Вас не биха могли да произтекат негативни последици – като например застрахователят да откаже да Ви изплати застрахователното обезщетение поради неплащане на вноска от застрахования. В случая Вие не сте задължено лице и не дължите плащане.

Тъй като застрахователното събитие е настъпило през месец май, т. е. доста преди падежа на последната вноска по “Гражданска отговорност” и по време на действие на застрахователния договор, след като представите необходимите документи, удостоверяващи основанието и размера на претенцията Ви, застрахователят следва да Ви изплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди. В противен случай ще е налице неоснователен отказ.

Отговор: В този случай е най-добре да вземете предпазни мерки за себе си и хората с вас. Влизате в автомобила и се отдалечавате от опасния шофьор. Телефонните номера, на които може да се обадите: 165 – директно се свързвате с КАТ; 166 и 112 – ще ви прехвърлят на КАТ; 982 49 01/2 – дежурен КАТ София. Обяснявате инцидента, съобщавате регистрационния номер на виновния шофьор, марка, цвят на автомобила. Дежурният ви определя дата за яваване в КАТ, за да се издаде протокол за щетите, който да ви послужи пред вашия застраховател. За всеки случай отидете в най-близкото полицейско управление, където може да ви поискат алкохолна проба. Това от своя страна е един добър начин да не ви нарочат за виновен и да плащате за щети, причинени от друг.

Отговор:

1. Обозначете мястото на местопроизшествието.

Включете аварийните светлини, поставете предупредителен светлоотразителен  триъгълник. Правилното обозначаване на местопроизшествието ще предпази пострадалите, помощниците, като и ще предотврати последващи инциденти!

– в населени места на 30 метра от от пътното превозно средство в пътната лента, заета от него, и срещу посоката на движение на заобикалящите го пътни превозни средства;

– на автомагистрали – не по-малко от 100 м.

2. Изтеглете пострадалите извън опасната зона на местопросизшествието и окажете първа помощ на пострадалите.

3. Уведомете ведната “Бърза помощ” и полицията. Разкажете кратко и точно: Какво се е случило? Къде точно е станало пътно-транспортното произшествие? Кога се е случило? Колко пострадали има? Кой се обажда?

Не премествайте превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променяйте състоянието му до идването на контролните органи, освен ако е необходимо да превозите пострадал до лечебно заведение, след което трябва веднага да се върнете на мястото на произшествието. Водачът има задължение също да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното описване от компетентните служби, както и да не консумира алкохол до тяхното идване.

Когато при произшествието са причинени само имуществени вреди има два варианта:

  • Ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило това ПТП, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП и съвместно уведомяват контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието. За да се регистрира с двустранен констативен протокол едно произшествие обаче, има и допълнителни изисквания:
  • да няма пострадали лица;
  • в ПТП да участват само две превозни средства;
  • да няма увредено друго имущество, освен двете превозни средства;
  • между двамата участници да има съгласие относно обстоятелствата и вината, свързани с ПТП;
  • и двете участващи превозни средства да са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието;
  • и двамата водачи да не са употребили алкохол или други упойващи вещества.
  • Ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило то, те без да напускат местопроизшествието, уведомяват също контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието и изпълняват дадените им указания. Службите за контрол издават протокол за посещението си на мястото на ПТП.

 

Полезни телефонни номера:

Бърза помощ – 150

Пожар – 160

Полиция – 166

Единен номер при бедствия и аварии – 112

КАТ – Автопроизшествия – 9827 2823

Пътна помощ на СБА – 91 146

Планинска спасителна служба – 963 2000

Отговор:

Не викайте КАТ, попълнете сами протокола, ако:

– При ПТП са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход;
– Има съгласие между участниците в произшествието по обстоятелствата за настъпването му.

Не попълвате протокол, а викате КАТ, когато:– Има загинал или ранен;
– Образувало се е задръстване;
– Участва МПС с опасен товар или с чужда регистрация;
– Има съмнение, че един от участниците е употребил алкохол или друго упойващо средство или няма право да управлява МПС;
– Автомобилът не може да се движи на собствен ход или има повреда, при която закона забранява движение – спирачна система, кормилна уредба, ходова част, изтичане на гориво.

Вижте пълните указания на Комисията за финансов надзор!

Отговор:

1. Когато се обаждате в Пътна полиция и стане ясно, че мястото на ПТП няма да се посети от полицай, поискайте входящ номер на обаждането, за да докажете уведомяването на контролните органи пред застрахователя.

2. Обадете се на Вашия застраховател и го информирайте за настъпилото събитие. Повечето компании разполагат с мобилни групи, които посещават местопроизшествието и съставят протоколи.

Call Now Button