Владимир Тодоров от Асоциацията за пострадали при катастрофи пред FN: Половината пари от глоби не се събират

Половината пари от глоби, наложени на нарушителите на пътя, не се събират. Така за последните три години не са платени санкции в размер на 60 млн. леваВ същото време държавата не може да намери 30 млн. лева за дрехи на полицаите. Именно несъбираемостта на глобите е големият проблем у нас. Това заяви за FlashnewsВладимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Г-н Тодоров, днес е Ден без жертви на пътя. В България има ли наистина ден, в който да няма жертви на пътя.

Да, случва се. За летните месеци – юни, юли и август, само четири дни са били без жертви.

Иначе за този период загиналите са 185, което е по около двама души на ден. Дневно в Европа загиват по 80 души, което е повече от един терористичен акт. За съжаление, свикнахме с тези цифри.

Какви са причините за тези инциденти на пътя?

Основните причини в България са липсата на събираемост на глобите. Размерът на глобите у нас е висок – достигат хиляди левове, но не се събират. Административно-наказателните норми са от миналия век – 1968 година. Което кара полицаите да бъдат едни разносвачи и куриери.

Друга причина е липсата на видеокамери и видеоконтрол. Не може 20 хил. км републиканска мрежа да се контролират със 150 камери. Камерите трябва да бъдат поне 300-400. Остава проблемът с обучението на младите шофьори, остава проблемът с инфраструктурата, остават проблемите с остарелия автопарк. Но двете основни причини са ниската събираемост на глобите и липсата на технически средства, с които да се контролира нарушението.

Кои са най-честите нарушения?

На първо място е високата скорост, на второ място е неправилното изпреварване, навлизане в насрещното. Алкохолът не е водеща причина в България. Той е на 4-5 място. Но пък там са емблематични катастрофите.

В някои държави ако причинителят на катастрофата е пиян шофьор, това се смята за умишлено престъпление. Например в Италия санкциите и наказанията са като за умишлено убийство. И ние ще трябва да мислим, може би, в тази насока.

Казахте, че има проблем с обучението на младите шофьори. За колко време се става добър шофьор? И предвидените 31 часа достатъчни ли са?

Критерий са не годините, а изминалите километри. Минимум 10 хил. км трябва да навърти един човек, за да има все пак някакви реакции и навици. 31 часа са достатъчни, може би, за да се премине някакъв изпит. Но в никакъв случай не е достатъчно човек да има самочувствие за водач. Не случайно в повечето европейски държави, след като вземат книжка, има преходен период, в който имат придружител 6, 9 или 12 месеца.

Ние настояваме за цялостна концепция за младите шофьори. За съжаление, засега депутатите не ни чуват. Има различни подходи – някъде е забранено да шофират от 22 до 6 часа, другаде е забранено да превозват двама души повече извън членовете на семейството си. У нас единствено им намалиха контролните точки. А 25% от катастрофите са от млади шофьори – категорично те не са добре подготвени. Те не са карали по магистрала, не са карали на дъдж, не са карали вечер. И всичко това води до катастрофи.

Какви други предложения за промени имате?

В момента има едно безумие. От тази година, когато Пътна полиция провери някого на пътя и установи, че той има 50 лева неплатена глоба, вземат му книжката. Това се случва на момента и той не може да продължи да шофира. Това е добра мярка, но дори и самата Пътна полиция признава, че понякога има объркване. Затова препоръчвам на хората да си пазят бележките от платените глоби.

Защото тяхната система е пробита и има дублиране, ненанасяне, неотразяване. Ние предлагаме нещо, което го има в почти всички европейски държави, е в патрулките да има посттерминали. Като ти кажат – дължиш 50 лева, плащаш на момента. А не да ти взимат книжката. След което ти един месец си без книжка, след което трябва да отидеш в КАТ, да се редиш на опашки. Това лесно може да бъде спестено. Освен това държавата веднага ще си получи партие.

Ние ще продължим да настояваме за това. Но от Пътна полиция отказват да го направят, защото им се струва много сложно. В същото време събираемостта им е около 50% или всяка втора глоба не се плаща. Което е безумие – държавата казва, че няма 30 млн. лева за дрехи на полицаите, а в същото време 66 млн. лева са несъбраните глоби за 18 месеца. Ние създадохме горещ телефон, на който пострадалите при катастрофи може да се обаждат за безплатни консултации 0700 17 112. Ако някой има нужда от съвет или съдействие, имаме специалисти, които дават безплатна информация.

Source: http://flashnews.bg, 21.09.2017

Share this post

Call Now Button