Тотален контрол за шофьорите в обществения транспорт

Тежката катастрофа на \”Цариградско шосе\”, при която такси се вряза в хората на една автобусна спирка, отново ни шокира. Но трябва да си дадем сметка, че освен конкретната вина на водача на таксито всички имаме вина за трагичния инцидент като общество. Защото сме толерантни, когато допускаме наши близки и приятели да се качват зад волана след употреба на алкохол.

Българинът обича да пийва в компания, но дори когато знае, че някой от компанията се качва да шофира, след като е пил, никой не влиза в конфликт със своя приятел – да му прибере ключовете и да не му позволи да кара, дори да се скара с него, но да предотврати такова безумие. Затова казвам, че в някакъв смисъл всички ние, когато сме безразлични към това престъпление, допринасяме то да се случи.

Докато не разберем, че е по-добре да приберем ключовете на нашия пийнал приятел или да се скараме с него, но той да се прибере с такси, това ще продължи да се случва.
Отделно ще припомня, че юли и август са най-кървавите месеци на пътя. От 30 г. се води статистика за катастрофи и е доказано, че през юли и август се дават най-много жертви на пътя. Психолозите го обясняват с дългия летен ден, с превъзбуденото състояние от отпуски и ваканции и с нашите балкански разбирания за свобода и слободия.

От трета страна, когато става дума за водачи в обществени транспортни средства, нашата асоциация винаги е казвала, че към тях трябва да има завишени изисквания – и към шофьорите на автобуси, и към водачите на линейки, и особено много към шофьорите на таксита. Разбира се, шофьорите на таксита и на маршрутки са една особена категория водачи – колкото важни, но понякога и нарушаващи правилата. Затова контролните органи в лицето на ДАИ трябва да бъдат абсолютно безкомпромисни към тях. И фирмите, които предлагат такава дейност, трябва да са абсолютно безкомпромисни. Включително трябва да се мисли и за по-голям контрол с дрегер.

За да не се стига до такива тежки инциденти, има още фактори, които трябва да работят. Навремето предложихме да има система, чрез която собствениците на транспортни фирми да могат да проверяват онлайн какви точки са изгубили кандидатите за работа при тях и при какви нарушения. И когато собственикът види, че
този шофьор е бил с отнета книжка, той няма да го наеме на работа. Но тъй като сме една идиотска бюрократична държава, това не се случи. Сигурно и във фирмата на този водач, който причини толкова тежък инцидент в сряда вечерта, не знаят за всички негови нарушения на пътя. Затова със съгласието на водача работодателят трябва да може да проверява досието му. Това също е начин за контрол. Но всички тези фактори няма как да бъдат ефективни, ако ние самите – в семейството, в приятелския кръг,
имаме толерантност към пияните шофьори.

Още нещо важно , за което би могла да помисли Столичната община. На булеварди като \”Цариградско шосе\” и \”България\”, колкото да ни се струва безумно като идея, е добре да се поставят укрепления на спирките. Давам веднага пример със спирката в подлеза на НДК, на която имаше много инциденти, включително и със загинали хора, ударени от преминаващите там коли.

Сега там сложиха бетонни стълбове – вярно, че тази спирка заприлича малко на американско посолство в Ирак, защото има укрепления, но това е начинът и за това трябва да се помисли. Особено подходящо е за скоростни булеварди като \”Цариградско шосе\”, \”България\”, Ломско шосе, които позволяват да се вдигне по-висока скорост.

Колкото и да е скъпо, може би наистина трябва да се направят такива укрепления.
Но нека да се върнем на основния въпрос – контрола, който трябва да се осъществява срещу онези водачи, които карат с много над разрешената скорост. Специално на “Цариградско шосе” трябва да се сложат много повече камери. В момента има само една на Орлов мост. Не може такъв възлов и централен столичен булевард да има само една камера. Поне на 4-5 места КАТ – София, трябва да постави камери. А поставянето на камери веднага сваля скоростта драстично. Ясно е, че на всяка спирка не може да сложим катаджии, но може да се сложат камери. И ако днес този водач нарушител мине два пъти по “Цариградско шосе” и на 10 места го засекат камерите в нарушение, и получи за тези 10 места по 100 лв. глоба, 1000 лв. ще трябва да извади само за един ден за глоби. Което ще има много сериозен ефект.

Затова пак казвам – тотален контрол на шофьорите на обществения превоз. Столична община да сложи укрепления на тези спирки – сигурно няма да са приятни за гражданите, но щом се случват такива тежки инциденти, ще ни помогне.

Общината трябва да направи спешно още нещо – на тези, които искат да си правят гонки, да им уреди подходящ терен извън града. Тази тема се обсъжда от 7-8 години, но реално нищо не се е променило. Сега има пустеещи учебни плацове на военни поделения – да им заделят едно такова място и гонките да се правят там при подходящи условия, а не от подобни забавления да страдат невинно преминаващи оттам хора. Въпрос на публично-частно партньорство е да се организира такова място, на което тези хора, любители на екстремните скорости, да си изразходват адреналина. Това го има в Серес, в Гърция или в Унгария например. Ние игнорираме този проблем и после се чудим защо мотористите си правят незаконни залагания и гонки, преминават на червено.
Накрая искам да изкажа съпричастност и съболезнования на близките на пострадалите при този тежък инцидент с таксито. И да припомня, че нашата асоциация предлага безплатна адвокатска помощ на пострадалите.

ВЛАДИМИР ТОДОРОВ, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи

Source: в. 24 часа, 12.07.2013

Share this post

Call Now Button