Съд и затвор за джигита на градус

Прокуратурата предлага промяна в Наказателния кодекс, според която шофьорите, които карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, няма да бъдат съдени, а направо солено глобявани. Те щели да имат и правото да обжалват размера на глобата пред административните съдилища.

Ние от Асоциацията на застрахованите и пострадали в катастрофи сме категорично против да отпадне търсенето на наказателна отговорност от пияните шофьори.

Те трябва да отиват на съд!

Няма европейска държава, в която да не се носи наказателна отговорност за шофиране след употреба

на алкохол във високи дози. Така е и в САЩ. Има емблематични примери за звезди от шоубизнеса, които са лежали в затвора, след като са били хванати да карат пили.

Наказателната отговорност и възможността да бъдат вкарани в затвора стоят като реалназаплаха за шофьорите и им действат превантивно. Убеден съм, че ако бъдат заменени само с глоба, вълна от пияни шофьори ще залее пътищата. Българинът не е достигнал до такава степен на самосъзнание и самоконтрол, че сам да си поставя ограниченията. Затова в случая принципът на тоягата трябва да остане.

Ако в закона отворим вратичката пияните да бъдат санкционирани само с глоби, ще има много тежки негативни последици със смъртни случаи.

Миналата година са станали 242 катастрофи, причинени от пили шофьори, при които са загинали 33-ма, а тежко ранените са 330. Влезе ли в сила промяната, жертвите и пострадалите ще са поне по 5.

Гледайки статистиката, някой може да реши, че катастрофите, предизвикани от пияни шофьори, не са чак толкова много. Но всяко сядане на чашка зад волана е предпоставка за трагедия. И хората осъзнават това. Затова обществената нетърпимост към пилите водачи е много висока.

Не виждам реална причина, която да налага либерализация на отношението и намаляване на отговорността на шофьорите на градус. Освен че прокуратурата иска да се разтовари, няма обществена необходимост да се разхлабват сегашните правила.

А и само допреди няколко месеца се говореше за много по-крайни мерки като конфискуване на автомобилите на пияни водачи, възможността да бъдат пращани да работят като санитари в травматологичните отделения на болниците, където да се грижат специално за жертвите на катастрофи, и пр.

В Западна Европа е практика през уикенда да се организират масирани кампании срещу пилите шофьори. В Ирландия още от петък на обяд по всички електронни медии започва излъчване на клипове с призиви “Да кара този от компанията, който не е пил”, “Ако сте пили, приберете се с такси”, “Не сядайте зад волана на градус, ползвайте дринк енд драйв”. Тоест в Западна Европа натискът срещу употребата на алкохол зад волана продължава да се засилва с най-разнообразни форми. Вместо да мислим за въвеждането на подобни методи, у нас отслабваме хватката – вече само ще ги глобяваме.

Разбирам желанието на съдебната система да облекчи работата си, като се разтовари от такива дела, но може всички тези случаи да се решават с бързо производство.

Наистина прокуратурата е затрупана от архаични и направо безумни текстове в НК. Като например, че се носи наказателна отговорност от шофьор, причинил значителни имуществени щети. Но според сегашните норми значителна имуществена щета е тази за 2400 лв., колкото струва само бронята на някоя луксозна кола. Човек може да отиде в затвора, ако е ударил скъпа кола и й е смачкал бронята за 2400 лв., дори при удара да няма пострадали и никой от водачите да не е употребил алкохол. И дори след като застрахователят е възстановил щетата!

Такива текстове в НК наистина е добре да отпаднат. Прокуратурата и съдебната система ще се поразтоварят така. Но наказателната отговорност за пияните водачи трябва задължително да остане. Пак повтарям: степента на обществена опасност на това деяние – шофиране с алкохол в кръвта над 1,2 промила – е много висока.

Искрено се надявам, че депутатите няма да приемат тази идея.

Владимир Тодоров е председател на Асоциацията на застрахованите и пострадали в катастрофи. Организацията е инициатор на няколко кампании, които целят да се ограничат жертвате на пътя.

Source: 24 часа, 20.01.2010

Share this post

Call Now Button