Нов закон за пътищата? Да, но трябват и време, и експерти

Законът за движение по пътищата е един от най-променяните закони – над 20 пъти в последните 20 години.

Това е обяснимо – променят се технологиите, променят се автомобилите, променят се пътната среда, средствата и начините за изпитване на кандидатите за шофьори.

Затова предложението да се направи нов закон за движението по пътищата не е лошо. Но нека всички, които са оптимисти, да знаят, че това не е толкова лесно. Когато става дума за такъв кардинален закон, какъвто е този за движението по пътищата, изработването му изисква много време, енергия, компетентни работни групи. В момента няма индикации да се случват нито едно от тези неща.

Стратегията за пътна безопасност 2011-2020 г., която предстои да се приеме от правителството, предвижда някога да има нов закон, но засега няма дори формирана работна група, която да мисли в тази насока. Така че едва ли това може да стане в мандата на сегашното Народно събрание.

Сред основните слабости на сегашния закон е отношението към пешеходците. Сега те не са защитени.

Няма изрична забрана, че когато пешеходецът е на платното, водачът трябва да спре.

Има и проблем с отнемането на книжките на пътните нарушители. Също и с т. нар. движение с несъобразена скорост, което е много разтегливо понятие. По сегашния закон например все водачът е виновен, независимо дали е попаднал на некачествена настилка или дупка.

В сегашния закон има и много мъртви текстове. Един от тях е, че собственикът на пътя може да бъде глобен. Аз досега не съм чул да има глобен кмет или шеф на пътна агенция.

В същото време с последните промени на сегашния закон се въведоха нови революционни неща – като електронния фиш. Това промени кардинално и съкрати безумната процедура за налагане на наказания.

След съставянето на акта шофьорите бяха канени и не идваха, трудно им събираха парите. Сега разбирам, че 15 камери са избълвали 300 000 акта за 1 година. Така че е хубаво добрите неща да останат.

Но нелепо е да се мисли, че ако бъде приет нов закон, той няма да бъде променян, защото технологиите също продължават да се променят. Ето например листовките ще продължават да се решават, но на компютър. Автомобилите също се развиват – говори се за алкохолни дрегери в автомобила, за паник бутони, за автоматично алармиране на тел. 112.

Очевидно новият закон трябва да съобрази и тези неща.

Харесва ми и това, което се предложи напоследък по-масово, когато става дума за по-малко нарушение, в което глобата е до 50 лева, това да става с фиш на пътя, а не с акт. Това е изключително ефективна мярка. В крайна сметка важно е санкцията да бъде наложена веднага.

Всяко наказание, което се развива във времето, няма ефект. Това се случва например, когато някой бъде осъден след 10 години. Ако някой говори по телефона и го спрат, ако имат възможност в момента да му вземат 50 лева и той да ги плати, това ще има силен ефект.

Защото сега ситуацията е следната: съставя се един акт и се отнема талонът на водача нарушител, човекът трябва да отиде до КАТ, за да му връчат наказателното постановление. После обжалва. Ако загуби делото, чак тогава отива да плаща. От нарушението понякога са минали година и половина – човекът е загубил десетки часове да ходи в КАТ и по банки и като капак – ефект няма.

Мнозина се тревожат да не би плащането на глоба в момента да засили корупцията по пътищата. Има този риск. Защото на човек понякога му е все тази дали ще даде 40 лева на катаджията, или 50 лева на републиканския бюджет. Даже с първото си спестява 10 лева. Но мисля, че това е въпрос на добра организация, която да се създаде, преди да се приеме подобна промяна.

Source: в. “24 часа”, 06.10.2011

Share this post

Call Now Button