Катастрофа насаме? Може да ви откажат каското.

Мъж катастрофирал на околовръстното в мъглива вечер. За щастие нито той, нито колата пострадали тежко. Човекът се обадил на КАТ, които преценили, че в този случай няма нужда да идват на място. Когато отишъл при застрахователя обаче, той отказал да плати щетата. Мотивът – съмнение за шофиране след употреба на алкохол, когато обикновено полицата “Каско” не важи.

Това е един от случаите, когато въпреки автозастраховката може да останете без обезщетение. Защото КАТ нямат задължение да ходят на всяка лека катастрофа, сочат наблюденията на асоциациите за защита на застраховани.

Заради съмнение за алкохол не получила обезщетение и жена, която катастрофирала сама на магистралата. Получила сърдечен пристъп и се ударила в билборд. Дошла “Бърза помощ” и полицаят поръчал на лекарите да й вземат кръвна проба.

Откарали я в спешния център на голяма софийска болница и след като се почувствала по-добре, отишла да уведоми застрахователя. Той поискал резултата от кръвната проба за алкохол и жената сигурна, че има такава, я потърсила в болницата. Оттам обаче признали, че забравили да я направят.

На жалбата й отговорили, че нямат такова задължение и трябва да потърси същия катаджия, който е бил на катастрофата, и с неговия дрегер да се направи алкохолната проба. Въпреки че грешката не била на жената, застрахователят не й плати обезщетението. Най-често обаче се отказва, когато колата е изгоряла при умишлен палеж, обобщи Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Този риск обикновено не бил сред изключените в общите условия на застраховката, но след настъпването на събитието повечето дружества отказвали да го плащат. Вероятната причина е съмнение у застрахователя, че може да става дума за измама.

Дружества отказват плащане и при случаи на кражба на колата, сочат наблюденията на адвокат Георги Вълков, председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. Обяснението често било, че има несъответствие между фактите и обстоятелствата, заявени от шофьора при кражбата, с действителните, установени при огледа и експертизата.

Подобни казуси, когато става дума за големи суми, се решават в съда, обобщава Вълков.

Често обаче щетите били за ниски суми и при отказ хората нямали мотив да губят време и нерви да спорят с дружеството. Ето защо си правели ремонта със собствени средства.

Обикновено към този начин се пристъпвало при щети, получени на паркинг, които обикновено са за суми под 1000 лв. Някои застрахователи отказвали да изплатят парите, защото искали документ от КАТ, а при такива случаи те не идват и клиентът няма как да разполага с него, обясни Георги Вълков.

Според него в повечето случаи не се отказва напълно изплащане на обезщетение, а се намалява сумата.

От общо 480 жалби по всички видове застраховки, подадени в Комисията за финансов надзор, 57 са за размера на обезщетението по “Гражданска отговорност” и “Каско”, показа справката.

Тодоров даде пример със занижаване. Масова практика, особено в едно дружество, било т.нар. надзастраховане. На колата се прави по-висока оценка от действителната, на чиято база се изчислява и премията. Когато стане събитие, най-често при тотална щета, застрахователят започва да обяснява, че има грешка и сумата е по-ниска. Преизчисляват премията и връщат надвзетите пари, но изплащат обезщетението на по-ниската. Така се събират повече пари от хората, които никога не се връщат, ако няма събитие, което не е редно, казва Тодоров.

Друга странност на застрахователя е, че ако щетите са заради природно бедствие, иска справка от местната метеорологична служба за обстановката по време на застрахователното събитие.

В случай че полицата е на вноски пък, първо трябва да доплатите остатъка и после получавате парите.

Колата ударена на 8 места на паркинг? Няма да платим!

Възможно е, когато има големи несъответствия в обясненията на шофьора и състоянието на колата, да откажем плащане, обясниха застрахователите. И дават пример: Твърди се, че автомобилът е ударен на паркинг, но изглежда като смачкан с валяк – по него има 7-8 щети на различни места, които няма как да се случат едновременно.

Логиката е, че ударът на паркинг не може да е много силен, а и засяга максимум 3-4 детайла на близки места – калник, врата и фар, обясни Румен Георгиев, изпълнителен директор на “Армеец”.

Когато се декларират факти с невярно съдържание, може да се откаже плащане, обясни и Владимир Димитров, шеф на “Ликвидация” в “Бул инс”. Той обаче уточни, че към всеки случай се подхожда индивидуално и може да се искат допълнителни обяснения. Често шофьорите били подвеждани от агентите и брокерите си, които завеждали щетите със стандартни описания. Те невинаги отговаряли на конкретната случка.

Съмнение будят и случаите, когато колата е изчезнала, но липсват и талонът и резервният ключ, което е странно. Обикновено те са част от вещите, които се представят пред застрахователя при завеждане на щетата, като доказателство, че шофьорът се е отнесъл с грижата на добър стопанин към колата си.

Половината от кражбите са измами особено на хора с лизинг, които не могат да го плащат, сочат наблюденията на Асен Христов, шеф на надзора на “Еврохолд”, собственик на “Евроинс”. Ето защо дружествата правели щателна проверка и се отнасяли много внимателно към тези случаи.

Може да се откаже плащане и когато при самокатастрофа не се уведоми КАТ въпреки препоръката на диспечера в колцентъра на застрахователя, обясни Димитров. В този случай притеснението е, че шофьорът може да е бил пиян, а тогава полицата не важи.

В общите условия на някои дружества има клауза, че ако се уведоми Пътна полиция, но тя не пристигне, регистрирането на обаждането е достатъчно, за да се претендира за обезщетение.

Случва се да се стигне не до отказ, а до занижение на обезщетението, когато ремонтът е извън доверен сервиз и е излязъл много по-скъпо, обясни Христов.

Обявява се кражба 2-3 месеца след като се е случила, с обяснението, че собственикът е бил в чужбина, казва Асен Христов. Или пък накуп се заявяват десетина щети малко преди да изтече срокът на договора. Не може накуп да се оправят толкова щети, трябва да е последователно, защото при всяко плащане се намалява застрахователната сума, обясни Румен Георгиев. Той предлага да се въведе самоучастие при дребните щети до 500 лв., каквито били половината от всички. В чужбина, когато щетата е до 300 евро, клиентът си я оправял сам.

От “Бул инс” пък имат изрично изискване след настъпване на събитието шофьорът да уведоми мобилните екипи на дружеството. Те преценяват дали да отидат на място или не. В случай че водачът е пострадал, но има спътници, те трябва да се обадят. Ако обаче е сам и е в тежко състояние, задължението отпада, обясниха от компанията.

При кражба се обадете до 24 часа

Срокът за уведомление на застрахователя по всички имуществени полици, включително и “Каско”, е до 7 дни от узнаването за събитието. Това е записано в Кодекса за застраховането, припомниха от финансовия надзор. На практика обаче сроковете в общите условия на застрахователите са по-кратки, показа справка на “24 часа”.

Ако установите, че колата ви е открадната, трябва да уведомите застрахователя и МВР до 24 часа. Това е едно от най-често срещаните изисквания по “Каско”, за да получите обезщетение. За останалите щети обикновено имате 3 дни, за да ги заявите.

При някои дружества обаче срокът в рамките на денонощието важи при всички щети. Устно до 24 ч и писмено до 3 дни трябва да кажете на застрахователя и съответната държавна служба в зависимост от ситуацията. Понякога има и допълнително изискване в случай на тотална загуба заради кражба или пожар. Щом узнаете за него, незабавно трябва да се обадите на дружеството и на пожарната, а в рамките на едно денонощие да го обявите и писмено.

Някои дружества задължават също, освен да се обадите на дежурния, да изчакате и мобилен екип, ако се налага.

В Гърция щети се обявяват до 5 дни

В Гърция автомобилната застраховка не покрива щети, които се случват извън територията на страната. Застрахователят е в правото си да откаже изплащане на автомобилна застраховка, ако се установи, че по време на инцидента с МПС шофьорът е бил пиян.

Никакво покритие не се получава и ако с колата е извършен опит за самоубийство. Също така застраховката не покрива щетите при инцидент, ако колата е открадната, както и ако отговорността за нанесените щети е на трети лица (в случая крадците).

Срокът за деклариране на нанесени щети при пътно произшествие в Гърция е 5 работни дни. Ако щетите бъдат декларирани по-късно, тогава се назначава комисия, която да установи сериозността на причините за закъснението и да реши дали автомобилната застраховка ще бъде изплатена.

При сключването на пълно “Каско” застраховка за автомобил в Германия клиентите подписват договор, в който ясно са посочени и случаите, в които застрахователят не е длъжен да покрие щетите. При наличието на грубо нарушаване на правилата за движение например каското не помага. Ако шофьорът е заслепен от слънцето, мине на червено или кара пиян, застрахователите не изплащат дължимото. Същото важи и ако е застрахован кабриолет, който въпреки прогнозата за дъжд е паркиран без покрив. Пострадалият няма право да очаква възстановяване на щетите в такъв случай. Ако пък шофьорът на автомобила е монтирал стари или има неизправни спирачки, застрахователят също е освободен от задълженията си.

Source: в. “24 часа”, 06.06.2011

Share this post

Call Now Button