КАТ и екзотичните хрумвания. Автор – Владимир Тодоров

Не само собственикът, но и всички, които ползват един автомобил, да се регистрират в КАТ – идеята с право възбужда възмущение и недоумение. Надявам се, че тя няма да добие нормативна форма, защото граничи с абсурда. Автомобилът вече не е лукс в България, едно семейство може да има две или три коли, фирмите – десетки. Автопаркът е огромен – над три милиона автомобила и четири милиона шофьори, всеки кара различна кола и на практика предложението няма как да се осъществи. Няма и такъв европейски прецедент.
Аргументът на вносителите е, че имало проблем с установяване на нарушителите. Собственикът

можел да каже, че е управлявал друг, докато не са спазвани правилата.

Но ако един автомобил се ползва от десет фирмени служители, КАТ пак няма да знае кой от тези десет е направил конкретното нарушение. Идеята следователно не решава проблема на КАТ, а създава проблеми на милиони български граждани. Бедно е въображението, за да опише всички ситуации, които биха могли да възникнат с приемането на това предложение. Ако една двойка е на парти и собственикът на автомобила се почерпи, дамата да не сяда зад волана, ако не е регистрирана в КАТ като ползвател. Дори да е правосподобен водач на МПС. И гаджето на дъщеря ви да не припарва до ключовете, ако името му не е в Пътна полиция! И изобщо нека да не сменя често гаджетата, за да не тичате до КАТ…

Регистрацията на коли – извън Пътна полиция

Интересно е да се проучи кой е предложил безумието, тъй като българите достатъчно много сме подложени на административен натиск. Не беше отдавна времето, когато накараха шофьорите ненужно да сменят номерата на автомобилите. Така искали от Европейския съюз. Виждаме обаче, че гражданите на Гърция, Румъния, Италия карат със стари номера и нямат проблеми с придвижването. Докато ние спахме по опашките в КАТ…

Имаше и екзотични хрумвания – да не се шофира с високи токчета, да не се пуши в колата, да се зашиват джобовете на катаджиите, за да не вземали подкупи. Авторите очевидно са хора, които не разбират от материята „пътна безопасност“ и не правят анализ на причините за катастрофи. В България всички се чувстват компетентни по въпросите на футбола, политиката, пътната безопасност.

Регистрацията на автомобила в КАТ изобщо е отживелица и ръководството на МВР трябва да узрее за идеята, че тази услуга трябва да излезе от системата на полицията. Както е в Италия, Германия, Австрия. Купувайки си автомобил, собственикът няма досег с Пътна полиция. Това се извършва от общинските служби по опростена процедура.

КАТ има далеч по-важни задачи. Пътните полицаи трябва да бъдат по улицата, особено там, където са опасните участници. А проблемът с нарушителите има просто решение: собственикът трябва да посочи нарушителя, а ако не го направи, самият той носи отговорността.

Source: в. Преса, 29.08.2013

Share this post

Call Now Button