Изплащат авансово по 5000 лв. за катастрофата на АМ “Тракия”

Застрахователят вече изплаща по 5000 лв. авансово на всички пострадали при жестоката катастрофа на автомагистрала “Тракия” на 15 юни, съобщи в Стара Загора председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.
Той се срещна в събота в старозагорския офис на ЗК “Лев инс” с близките на пострадалите и загиналите в катастрофата на магистрала “Тракия”. В автобуса на бургаската фирма “Ентуртранс” намериха смъртта си 8 души, сред които и говорителят на Областна дирекция на полицията в Стара Загора Йонка Георгиева.
Студент на 21 години и лекарка са двамата старозагорци, ранени в кървавия инцидент. И двамата са без опасност за живота и се възстановяват в пловдивската УМБАЛ, каза Тодоров.
В разкритата приемна на Асоциацията в регионалния офис на “Лев инс” най-напред дойде съпругът на Йонка Георгиева. Ранените от Стара Загора са се консултирали в Пловдив, откъдето стартира кампанията на БАПК, информира нейният председател. Днес и утре приемната е в Бургас.
“Не завеждайте дела срещу виновника на катастрофата, често той не е в състояние да изплати големите щети и чрез съдия-изпълнител се събират сумите дълго през годините. Звънете на горещия телефон на асоциацията 0700 17 112, който е на цената на градски разговор. Да се търси застрахователят, дори и виновникът да няма застраховка, има гаранционен фонд. Вече имаме и представител на Асоциацията в Стара Загора, той ще помогне за окомплектуването на документите”, съветва близките на пострадали при пътни инциденти Владимир Тодоров.
На свиканата след катастрофата на автобуса-ковчег среща на транспортния министър, ДАИ, КАТ и фирмите-превозвачи е поискано ново пререгистриране на обществените превозвачи, които са 3000 за малка България. Нужна е и спешна промяна на законодателството, коментира още Тодоров. Предложението на Асоциацията е да се въведат задължително предпазни колани и в автобусите, така както е в самолетите.
От началото на тази година при пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 273-ма души. Общо 272 са жертвите при инциденти с автобуси за периода от 2001-ва до 2010-а. По брой на катастрофи България заема печалното призово 5-о място сред страните в ЕС, сочи статистиката на БАПК.

Source: в. “Старозагорски новини”, 27.06.2011

Share this post

Call Now Button