Искат затвор за водач, отказал кръвна проба

Отказът на кръвна проба за алкохол да бъде криминализиран. Такава законодателна промяна ще бъде предложена днес от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи (БАПК).

Както писа “Труд”, в понеделник на кръгла маса в парламента ще бъдат обсъждани проекти на депутати и неправителствени организации за поправки, гарантиращи правата на жертвите във войната по пътищата.

Според шефа на БАПК Владимир Тодоров в момента пияните шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта избягват наказателна отговорност, когато не дадат проба за изследвания. Разминава им се само с административни санкции – взимане на книжката до 18 месеца и глоба до 1000 лв.

От асоциацията настояват още да отпадне възможността за условни присъди за пияни или дрогирани шофьори, предизвикали смърт на пътя. Както и в закона да не се допуска възможността за споразумения с водачи убийци без одобрението от близките на загиналия.

“Близките остават с впечатление, че има задкулисни игри и машинации. Затова е необходимо споразумението да бъде одобрено не само от съда, прокуратурата и виновното лице, а задължително и от близките на загиналите”, пише в мотивите на БАПК.

От асоциацията предлагат също и промени в още два закона – за административните нарушения и наказания и за административното производство. Целта е издаваните от КАТ наказателни постановления (НП) да не се връчват лично на шофьорите нарушители, а след 3 месеца да влизат в сила.

“В момента се ангажира огромен ресурс от полицейски служители, които издирват и връчват НП. Полицаите играят ролята на скъпоплатени куриери. В същото време имаме стотици хиляди невръчени НП заради остарялата процедура, която изисква нарушителят да ги получи и подпише”, гласи становището на БАПК.

Source: в. “Труд”, 20.02.2012

Share this post