25% от катастрофите са на млади шофьори

Интервю с Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на пострадалите при катастрофи

– Г-н Тодоров, ден след трагедията в дупнишкото с. Яхиново, при която пиян 19-годишен шофьор уби себе си и още четирима, в. “24 часа” и други медии стартираха кампания “Нужни сте ни живи”, Асоциацията на пострадалите при катастрофи ще подкрепи ли инициативата?

– Подкрепяме всяка инициатива, която се бори за спасяването на човешки животи на пътя и за намаляването на катастрофите. Убедени сме, че има ефект. Трудно е точно да бъде измерен, но има смисъл от посланията дори един човек да бъде спасен и една катастрофа – предотвратена.

За мен последният трагичен инцидент в дупнишкото село Яхиново не е неочакван. Той е много идентичен с трагедията в Симеоновград. Отново имаме пиян младеж, който шофира, отново има пешеходци и превишена скорост. Всичко показва, че за изминалите години от случилото се в Симеоновград нищо не се е променило.

– Едно от момчетата, участвало в катастрофата, признава, а и жителите на селото потвърждават как младежите са пили през целия ден и после потеглили с висока скорост. Защо никой от по-възрастните не им е попречил или не се е обадил в полицията?

– Виждаме незаинтересованост и примирение, което се наблюдава в цялото общество. Данте Алегиери казва, че деветият кръг на ада е запазен за безучастните, тези, които в определени моменти стоят, наблюдават и нищо не правят. Те също са грешници. Всички

ние, които

безучастно

наблюдаваме,

носим

отговорност,

че млади хора загиват.

Но има два подхода – на тоягата и на моркова. Подходът на моркова явно не действа.

Когато обясняваме, че е опасно да не се слагат колани, да се кара с превишена скорост, няма резултат. Например на въпроса защо в Гърция всички спазват правилата, а минавайки в България, забравят за тях, отговорът е много прост. Защото държавата не е на мястото си и не санкционира. А не го прави, защото съществуват много

пропуски, които

допускат пътните

хулигани да се

измъкват от

наказание

Когато един пътен хулиганин всеки ден върши нарушение и не му се случва нищо, защото процедурите го допускат, той придобива самочувствие, че е над закона, че може да шикалкави. Пътните нарушения водят до трагедии.

– Защо законът прави разлика между пиян шофьор, който с колата отнема един или повече живота, и друг, който в пияно състояние убива някого с нож? Не трябва ли причиняването на катастрофа от нетрезви водачи да се наказва като умишлено престъпление, като причиняване на смърт по хулигански подбуди?

– Да, такава е житейската логика. Когато човек сам се постави в състояние да не контролира постъпките си, качвайки се пиян зад волана, е умишлено. Но когато подобно предложение стигне до Народното събрание и някакви “светила” юристи почнат да разсъждават, винаги ограничават тези инициативи. Ако кажем на народните представители: Господа, приемете закон, при който употребата на алкохол и предизвикването на смърт се квалифицира не като непредпазливо пътно-транспортно произшествие, а като умишлено деяние и наказанието не е от 5 до 15 г. затвор, а примерно 20 или 30 г., народните представители решават, че тези аргументи не са сериозни. Така че пак се опира до това да убедим депутатите, че наистина

при употреба на

алкохол

наказанието

трябва да бъде

по-тежко

– Ще предприемете ли инициативи в тази посока – срещи с депутати например?

– Не, знаем, че тази борба е загубена и че това няма да се случи. За мен е много по-важно да се промени законът по отношение на младите водачи. Първите 6 месеца да имат придружител, да им е забранено да шофират от 22 до 6 ч, да не могат да превозват повече от двама души извън семейството си. От 28 държави в Европейския съюз в 20 има такъв режим. За него се говори от години, стигна дори до Народното събрание преди 3 или 4 парламента.

Другото важно нещо е, че има изключително силен сив сектор и фирми ментета, които провеждат шофьорски курсове. Те рекламират курс за 300 лв. и поемат ангажимент за тези пари да осигурят 31 часа кормуване. Но тъй като това е дъмпингова цена и не могат да проведат толкова часове, спестяват от тях. Голяма част от тези фирми не обучават повече от 10-12 часа. Как може

младеж, който

десет пъти се е

качвал на кола,

да вземе книжка

и да тръгне да шофира? Той няма навиците.

При тези комплексни натрупвания – малък брой часове плюс липса на преходен период с придружител – крайният резултат е, че 25% от всички катастрофи са от млади водачи.

Третият много сериозен въпрос е, че не се събират глобите, защото действа закон от 1969 г., който позволява пътните хулигани да не плащат.

– Вероятно винаги ще има безразсъдци, които хем са с няколко месеца стаж като шофьори, хем сядат зад волата пияни. Трябва ли да се засили ролята на Пътна полиция?

– Да, така е. Но и Пътната полиция е изключително отслабена, защото има малък ресурс. Сигурно в Кюстендил има не повече от пет-шест екипа, които обслужват всички населени места в областта. Но и не е нужно да бъдат навсякъде. Не може на всяко кръстовище да има полицай, а трябва ние

да изградим

нетърпимост към

нарушителите

За да се създаде тя обаче, трябва да има система, където да се подават сигнали. И хората да не се радват, когато виждат, че някой прави нарушение. Когато един човек отиде на бар и докато държи в ръка ключовете от колата, си поръчва питие, барманът най-малко трябва да го предупреди. В Холандия пускат видеоклип, на който се вижда как хората в компания, отишла на дискотека, първо хвърлят зарчета. На един се пада да остане трезвен и той има ангажимента да прибере всички останали. Това се прокламира от държавата с безплатни видеоклипове. Така че пак стигаме до държавната политика и липсата на такава в България.

– Вие знаете ли за случай у нас, при който граждани спират пил шофьор да се качи в колата или звънят в полицията?

– Преди време журналисти от националната телевизия направиха интересен експеримент със скрита камера. Бяха наели актьор, който се прави на пиян и се опитва да се качи в колата си. Повечето хора го подминаваха. От десет души само една жена му направи забележка и се обади на тел. 112. Ние продължаваме да бъдем безучастни.

– На фона на всички катастрофи с толкова много жертви във фейсбук се появяват клипове на шофиране с 200 или 300 км/ч, под които следват поздравления и хвалби. Защо не се наказват тези водачи, които дават лош пример на останалите?

– Карайки с 200 км/ч по магистралата, шофьорът може да помете цял автобус с деца. Но пак виждаме хилава държава. В началото на годината имаше подобен случай с българско момче, което живее в Испания и публикува как кара с 220 км/ч. След два дни испанската полиция го намери. Почука на вратата му в 21 ч и първото нещо, което направи, бе да му отнеме книжката. След това заведоха срещу него наказателно дело. Той в момента е подведен под отговорнст затова, че е превишил скоростта.

Вместо тези пътни хулигани, които се хвалят, да бъдат санкционирани, у нас почваме да се крием зад реплики от типа на: Законът не го позволява, ще му нарушим правото на защита и т.н. На такъв шофьор трябва показно да му бъде отнета книжката и след това на съдебното дело той трябва да доказва, че не е бил там и не е нарушил правилата, т.е тежеста за доказване да се прехвърли.

Липсва воля и желание на нашите органи да се сезират и да прояват мъжество, дори ако някъде правата на човека бъдат ограничени или нарушени.

Source: в. 24 часа, 13.05.2015

Share this post

Call Now Button