За да са сигурни, пешеходните пътеки трябва да са надигнати

Пешеходните пътеки трябва да са надигнати. Не може да се вменяват задължения на пешеходеца, защото в битката му с автомобилите, е неравностойна. Това заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи. “Дневник” го потърси във връзка със становището на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по тълкувателното дело на Върховния касационен съд (ВКС) свързано с практиката по дела с пътнотранспортни произшествия.

Според адвокатския съвет пешеходецът би имал предимствосамо ако е заел пътеката правомерно – да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли

Заседание във ВКС по тълкувателното дело е насрочено за 6 октомври. То бе образувано след въпроси от главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на ВКС Лозан Панов. През август стана известно становището на Инспектората към ВСС, според което правото за пресичане на пешеходна пътека е относително.

Повод за въпросите към върховния съд стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на обвинения Диян Станчев на две години затвор, но това, което предизвика остри реакции на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента.

Източник: в. Дневник

Share this post

Call Now Button