Врачански деца участваха в “Приказка за пътя”.

Стотици деца и десетки родители се включиха в поучителната кампания “Приказка за пътя”, проведена на 27.04.2011 г. пред сградата на общинската администрация във Враца. Интерактивният спектакъл беше представен в града за втора поредна година. Той е част от съвместна социална кампания за детска пътна безопасност на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи и фондация “Приказка за пътя”.

Играта водеха приказните герои Пепеляшка, Червената шапчица и Котаракът в чизми, които показваха на децата правилните действия, които трябва да предприемат, или посочваха грешките им. Преди началото на забавното представление модераторът на спектакъла Краси Ангелоева разказа, че инициативата и разработката на проекта са породени заради все по-зачестилите пътнотранспортни инциденти, в които най-често пострадалите са деца. Малките палавници показаха завидни знания как трябва да се държат на пътя и участваха във всички игри, показани от водещите.
Инициативата започва да действа през април 2009 година. Под формата на игри и интерактивни забавления децата реално се потапят в пътната обстановка, наблюдават опасни ситуации, тренират се да реагират бързо и адекватно в кризисни моменти, учат правилата за движение, повишават способностите си за правилна реакция чрез практическо обучение и опит.

Представителите на организаторите Мирослава Георгиева и Владимир Тодоров от БАЗК раздадоха накрая рекламни материали и листовки с националната гореща линия 0 700 17 112 за безплатни правни консултации и психологическа подкрепа. Всички участници получиха и книжки, които удостоверяват завършения ускорен курс по пътна безопасност за деца в категориите “Р – пешеходец” и “V – велосипедист”.
Час по-късно в конферентната зала на хотел “Хемус” беше открита гражданска приемна за безплатни консултации на хора, пострадали при пътно транспортни произшествия. Експерти на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи  информираха отзовалите се на поканата какво е необходимо да се предприеме след настъпване на катастрофа, какви документи трябва да се събират, какви са сроковете, какво обезщетение може да бъде получено от застрахователите, как да се претендира за нанесени материални и нематериални щети, пропуснати ползи, медицински разноски.

Share this post

Call Now Button