Владимир Тодоров: Масово се купуват положителни резултати от психотестове

Днес варненската прокуратура трябва да съобщи резултатите от кръвните тестове на 36-годишния мъж, който през миналата седмица създаде хаос с неадекватното си шофиране в града. Той предизвика инцидент, при който пострада пешеходка и бяха нанесени сериозни материални щети на общо 7 автомобила. Бързият тест показа, че е употребил наркотици.

В този случай трябва да се прибегне до крайни мерки – до отнемане на автомобила, независимо чия собственост е. Нашата асоциация предлага това да се прилага за всички водачи, които употребяват наркотици и шофират, обяви в предаването „Тази сутрин“ Владимир Тодоров – председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

„В този казус имаме много притеснителни факти – този човек е с отнета книжка, процедурата изисква той да се яви на психотест за възстановяване. Ще ми бъде много интересно “Автомобилна администрация” да провери в коя психолаборатория той се е явил, при кой психолог, какви резултати е показал“, каза още Владимир Тодоров.

По думите му вече е масова практика за се купуват по интернет положителни резултати от психотестове, без да се посещават самите изпити.

„Срещу 100 лева може да си поръчате такъв резултат. Психолабораториите са към медицински центрове, а трябва да са към автошколите. Когато има такова нарушение, трябва да се отнема лиценза на автошколите“, смята Тодоров.

Според него най-вероятно пътната полиция има информация за този човек, че е рецидивист. Има законова процедура, според която полицая може да изпрати на психотест даден водач, който му се струва неадекватен, припомни Владимир Тодоров.

„Когато някой реши че ще става ловец, той взема документ, че не се води на отчет в някой психодиспансер. За шофьорите няма такова изискване, никой не проверява дали дадено лице е психически стабилно. Този човек сигурно от години се води на отчет в психодиспансер, но тази информация не стига до пътната полиция“, отбеляза още председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Видео

Източник: btvnovinite.bg

Share this post

Call Now Button