Вл. Тодоров: Предложените от БСП промени в ГПК ще накърнят правата на потребителите

Група депутати от БСП са предложили промяна в Гражданския процесуален кодекс, който ще накърни правата на потребителите, пациентите и пострадалите при катастрофи. За този проблем алармират от Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Федерация на потребителите в България, Българска асоциация за закрила на пациентите и Асоциация “Активни потребители”.

Предложените изменения ще задължат потребителите да търсят правата си само и единствено в съдилището по постоянен адрес. Това ще ограничи правото на избор клиентите, ще доведе и до оскъпяване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, ще се стигне до блокиране на дела с години, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията.

„Предлага се да отпадне възможността потребителите

на всякакви видове услуги, както и пострадалите от катастрофи, да водят дела срещу компании, които са ситуирани в град София основно и остава единствено възможността тези дела да се водят в провинцията. Целта е, както е записано в мотивите, да се разтовари работата на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд – нещо, с което ние не можем да се съгласим, защото с такъв административен подход не можеш да разтовариш 50 съдии, а да натовариш 5 милиона потребители“, каза Владимир Тодоров.

Той обясни още, че се водят разговори с народните представители и с представители на правната комисия, които да обърнат внимание на поставения казус и да не се приемат предлаганите промени в Гражданския процесуален кодекс.

Share this post

Call Now Button