В затвора нямало място за шофьорите убийци

“Затворите имат капацитет от 4 хил. места, а в момента изтърпяват наказание 11 хил. – колко трябва да бъдат лишените от свобода?” Това каза зам. главният прокурор Валери Първанов по БНТ в отговора си на въпроса защо няма ефективни присъди за шофьори, причинили смърт на пътя.

Неговите думи провокираха остра реакция от майката на прегазената на пешеходна пътека Лора, Нели Петрова. Жената определи изказването на Първанов като наглост, след като той й обясни, че деца загиват и при други обстоятелства. Веднага след това Първанов прекъсна участието си, като обясни, че той говори за обществените интереси, а хората защитават лични интереси.

Изказването на Валери Първанов провокира и вътрешния министър Цветан Цветанов, който се включи извънредно в дискусията. Той каза, че управляващите ще направят всичко възможно хора, които са извършили престъпление на пътя, да получат адекватно наказание.

“В момента, когато има толкова много инциденти, които доведоха до отнемане на човешки живот на млади хора, смятам, че държавата трябва да предприеме радикални мерки, за да ограничи това, което се случва по пътищата”, каза Цветанов.

От 30 дела в София за катастрофи със смърт 18 са приключили със споразумение, 6 с условна присъда, едно с пробация, останалите с оправдаване, изтъкна Трифон Трифонов, баща на загинал при катастрофа в Симеоновград.

Share this post