“В памет на Живота” – брифинг на родителите на деца, загинали в пътни инциденти.

Неправителствени организации и родителите на деца, загинали в пътни инциденти настояват за завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детските градини, площадки и спирки.

С 42-ма души повече са жертвите на пътя от началото на годината до днес в сравнение със същия период на миналата година.

Всеки ден при пътнотранспортно произшествие у нас умира един човек, а 15 са ранени. Около 25 деца губят живота си на пътя всяка година, като 1/3 от тях са блъснати на улицата. Стряскащите данни бяха съобщени пред журналисти от роднини на загинали деца и представители на различни неправителствени организации.

На брифинга, наречен „В памет на живота”, те настояха за завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, ефективни присъди за джигитите, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детските градини, площадки и спирки.

„Децата ни умират на улицата докато хората от властта се опитват да разделят пустата баница.

Много е тежко да ходиш на гроба на детето си и да избираш най-хубавите цветя, за да ги занесеш там”, каза през сълзи Мария Димитрова, майка на убитата на пешеходна пътека Валя от Бургас.
Почернените семейства са потресени от условните присъди, които се дават за убийство на пътя, особено ако подсъдимият признае вината си. Въпреки все по-строгите мерки срещу джигитите, катастрофите продължават да се случват.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

спирането на мобилните камери е сред основната причина за 30-процентния ръст на жертвите по пътищата от началото на годината в сравнение със същия период на 2013 г.

Само 15 стационарни камери следят скоростта в цяла България. За контрола по пътищата на страната са закупени общо 150 камери, но от януари 135 от тях не се използват. Депутатите не намират време да направят една малка промяна в закона, за да се възстанови законността на електронните фишове, издавани с мобилните камери.
Друг начин да се спре с войната по пътищата е стриктното следене за спазването на закона и  повишаване на събираемостта на глобите, категоричен бе Тодоров.

В залата бе даден пример от Петър Митев, баща на прегазено от ТИР дете в Русе:
„Българският закон за движение по пътищата е почти идентичен с този в Румъния. Там всички шофьори го спазват, защото ги грозят сериозни глоби. Стъпят ли на българска земя обаче, бързо забравят правилата, защото тук никой не ги наказва.”

Неправителствените организации и майките в черно ще изпратят в понеделник отворено писмо до министерствата

с предложение служители, хванати да шофират пияни и без книжка дори и след работно време, да бъдат уволнявани.

Share this post

Call Now Button