В Германия – все повече автомобили, все по-малко убити на пътя

Независимо от всички дискусии за защита на климата броят на автомобилите в Германия е нараснал с около 1 милион. Затова пък броят на пътните произшествия е на рекордно ниско ниво, пише “Дойче веле“.

Крилатата фраза гласи, че Германия е страната на автомобилите. Потвърждава го и статистиката, според която по пътищата на страната се движат все повече превозни средства. Независимо от широката обществена дискусия за нуждата от защита на климата и намаляване на автомобилното движение се оказа, че към 1 януари 2020 са били регистрирани 65.8 милиона превозни средства – с един милион повече от предишната година. Най-много са леките автомобили – общо 47.7 милиона. Това означава, че по един автомобил се пада на по-малко от двама души в Германия.

Модният писък са електромобилите – или поне такова е разпространеното мнение. На пръв поглед то е подкрепено от факти: броят на електрическите автомобили в Германия наистина се увеличава най-бързо. За една година са били регистрирани цели 64% повече електромобили. Но ако погледнем абсолютните числа, картината рязко се променя, защото в страната се движат едва около 136 хил. коли на ток. На ток и на газ по германската пътна мрежа пътуват само около 2% от превозните средства, останалите 98% са с бензинови и дизелови двигатели.

Расте броят на SUV

Статистиката потвърждава и още нещо, което се вижда с просто око.

През миналата година особено популярни са били автомобилите от типа SUV. При тях ръстът е 20%, а общият им брой възлиза на 3.77 милиона.

Очевиден факт е също, че в Германия карат по-нови автомобили, отколкото примерно в България. Средната възраст на моторните превозни средства (МПС) в страната възлиза на 9.6 години, като 857 хил. автомобила са били произведени преди повече от 30 години.

А ето и един статистически факт, който звучи леко изненадващо, като имаме предвид ръста на регистрираните МПС: броят на загиналите в пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Германия през 2019 година достигна най-ниската си точка за целия период, през който се води такава статистика – повече от 60 години. Миналата година в страната са загинали 3059 души – с 216 по-малко, отколкото през 2018, съобщава Федералната статистическа служба.

Все по-малко жертви и сред пешеходците

Броят на ранените при злополуки също е спаднал с 3% и възлиза на 384 хил. души. Малко е нараснал броят на самите ПТП: през миналата година по германските улици и пътища е имало 2.7 милиона злополуки. Все по-малко жертви дават както пешеходците, така и автомобилистите и шофьорите на камиони. Особено се е подобрило положението на мотоциклетистите – там смъртността при ПТП е спаднала с цели 15 процента. Откъм сенчестата страна на статистиката попадат хората, които карат бързите електрически велосипеди. В тази група броят на загиналите се е увеличил с близо една трета.

Броят на жертвите по германските улици и пътища намалява вече от десетилетия. Печалният рекорд в страната беше фиксиран през далечната 1970 година, когато в пътнотранспортни произшествия загинаха над 21 хил. души.

 

Източник: dnevnik.bg

Share this post

Call Now Button