В Бургас се проведе дискусия за превенция на ПТП и безопасност на пътищата

На 12.10.2015г.  в Бургаски свободен университет се проведе дискусионна среща, на която се обсъждаха въпроси относно превенцията на пътно-транспортни произшествия (ПТП) в страната, както и дебат по промени в законовите мерки с цел намаляване на огромния брой катастрофи.

На събитието присъстваха Владимир Тодоров – председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи и лектор на срещата, Радостин Долчинков – ръководител на центъра по информационни и технически науки (ЦИТН), зам.-председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков, представители на КАТ и отдел „Пътна безопасност“ в община Бургас, както и студенти от ЦИТН.

Oрганизатори на срещата бяха Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Комисията по транспорта и Бургаски свободен университет.

На дебата бяха обсъдени важни теми, като броя на инциденти у нас и какви мерки за справяне с войната по пътищата трябва да се предвидят в най-близко бъдеще. Бе прожектиран 12-минутен филм с  въздействащи кадри, показващи нагледно какво се

случва с водача на автомобила и невнимателните пешеходци, пресичащи на червена светлина, при една катастрофа.

Във видеото се акцентираше върху необходимостта от задължителното поставяне на предпазни колани. „Инвестирайте при всяко потегляне за поставяне на колана 7 секунди от вашия живот, за да го изживеете целия”, бе основният призив към зрителите.

„Войната на пътя е сериозен проблем, касаещ всички нас като общество. Организацията на обединените нации предвижда, че през 2020г. смъртността на пътя ще бъде третата причина за загубата на живот при младите хора, след инсулта и инфаркта” – заяви пред аудиторията лекторът на дискусията Владимир Тодоров.

„България е на трето място по регистрирани ПТП в Европа. За последните десет години броят на пострадалите е колкото населението на градове като Перник и Ямбол (около 90 000 души). Загиналите са дори повече – 9852 души. Жертвите на пътя са равностойни на три пътнически самолета на ден, които падат ежедневно. Представете си, ако всеки ден се разбиват по три самолета, какво ще настане в света, с авиационния бизнес и въобще с целия транспорт на планетата.” – допълни той.

Като едни от най-честите причини за причиняване на ПТП бяха посочени недостатъчното камери за видеонаблюдение; липсата  на система за финансиране на мероприятия по превенция от фонд „Безопасност на движението”, остаряло и неадекватно санкционно законодателство, при което събираемостта на глобите е само 50 %; липса на достатъчно обучителни часове и специален статус за младите водачи; неизползване на колани на задните седалки и детски столчета; непочистени пътища  след ПТП; техническа неизправност на автомобилите.

Share this post

Call Now Button