“Ти избираш начина. Бъди отговорен на пътя!”

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за  възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.През 2015 година денят е 15 ноември.

На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали по пътищата в следствие на пътнотранспортни злополуки.

Българската асоциация на пострадали при катастрофи, заедно с Българският Червен кръст, ГД „Национална полиция”-МВР, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюзът на българските автомобилисти, с подкрепата на Българската православна църква и Българска организация за доброволно кръводаряване, организират на 15 ноември 2015 г. (неделя):

· от 10.30 ч. в Храм-паметник “Александър Невски” възпоменателна панихида в памет на жертвите от катастрофи и молебен за здраве на живите.

· от 11.30 ч. на паркинга пред Храма инсталация на автомобили със специално предназначение: линейка, такси, катафалка, автомобили на полицията, на пътна помощ, на Drink & Drive, с което ще бъде визуализиран призивът “Ти избираш начина. Бъди отговорен на пътя!”. Смисълът е, че всеки сам “решава” чрез поведението си като водач и пешеходец кой автомобил ще “избере” да го вози. На място ще се проведе брифинг за причините за “войната по пътищата” и за невинните й жертви.

· Едноседмична кръводарителска акция (15-21 ноември 2015 г.) в Центъра по кръводаряване на Военномедицинска академия. Гражданите, желаещи да помогнат за спасяването на човешки живот, могат да дарят кръв.

Призоваваме всички граждани, да се присъединят към нас на 15.11.2015г. за да спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им, но и да положим усилия за спасяването на нуждаещите се като дарим кръв!

Share this post

Call Now Button