Световният ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Фани Благоева: За нещастие не обръщаме внимание на човека до нас

513 души са загинали по пътищата на България от началото на годината. Това заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, предаде репортер на БГНЕС.

Днес е Световният ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортни произшествия. По този повод пред ВМА в София от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи беше поставена инсталация от 16 чифта обувки, тъй като това е броят на хората, които загиват по пътищата на България за 10 дни.
15 от чифтовете са избрани произволно, а един от чифтовете беше на младия Светлин, загинал при ПТП, причинено от пиян шофьор. Символично бяха запалени свещи. Искаме да вдъхнем на неговите родители кураж и сила, защото най-тежкото е да загубиш дете, каза Тодоров. Искаме с този акт да вдъхнем кураж на близките на загиналите, да ги подкрепим, да ги прегърнем, да им дадем сила, допълни Тодоров. За три години благодарение на усилията на държавата, на медиите, сме спасили над 1000 човешки живота. И на коледните празници ще има 1000 запазени семейства, заяви той и добави, че броят на загиналите при катастрофи в сравнение с миналата година е намалял. Благодарение на усилията на цялото общество това се е случило. Няма българско семейство, в което да няма пострадал при катастрофа. Нека всеки един тази вечер да запали една свещ и да я постави на прозореца, да си помисли хубави думи за тези, които без време си отидоха, призова Тодоров.
Той се надява на толерантност на пътя и на по-малко такива оставени обувки.
Алекси Кесяков от “Пътна полиция” призова днес да споменем с добро хората, които без време загинаха на пътя. Да изкажем съболезнования на техните близки, да подкрепим тези, които продължават да страдат и да променим своето поведение като участници в движението. Да поставим нашите цели, че най-важно е да стигнем, където сме тръгнали, че там ни чакат, че трябва да превозваме хората внимателно, да пазим останалите, които се движат по пътищата, каза Кесяков.
Фани Благоева, която е пострадала при катастрофа заяви: “Обувките ми са на краката, но с какъв крак съм, само аз зная”. Благоева подчерта, че хората не познават проблемите на пострадалите при пътни произшествия. “За нещастие не обръщаме внимание на човека до нас. Социализацията е само думичка от статии на много хора, които вървят напред в кариерата си. Това е болният ни въпрос в момента. Трябва да обръщаме повече внимание на човека до себе си, каза Благоева. Много хора се появиха в живота ми през тези 6 месеца да попитат какво се е случило, но след това ги нямаше, допълни тя. Асоциацията на пострадалите при катастрофи се обърна към мен, за да помогне. Огледах се в очи, които не само ме гледаха, а направиха необходимото. Това е приятелство за цял живот за мен”, каза още Благоева.

Share this post

Call Now Button