Световен ден на първата помощ на 10 септември 2011

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, повече от 10 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. Честването му има за цел да акцентира върху приноса на доброволците, обучени по първа помощ, които спасяват човешкия живот, без да правят разлика между хората по полетническа принадлежнострасавъзрастобразование и пр.

Българският Червен кръст, с подкрепата на Столична община, Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Автомобилен клуб “Север”, Фондация “Приказка за пътя” и партньорите си от Националния дарителски фонд за деца, пострадали при ПТП, ще чества 10 септември като значимо национално събитие с хепънинг от 11 часа пред Националния дворец на културата в София (до билетния център). Във връзка с Десетилетието на действия за безопасност по пътищата (2011-2020 г.) и началото на новата учебна година денят ще бъде посветен на опазването на живота и здравето на децата от пътни произшествия.

Доброволци от Младежкия авариен екип на Столичната организация на БЧК, заедно с полицаи от КАТ ще направят демонстрация на пътно произшествие и оказване на първа помощ за спасяване на пострадали. От Българска асоциация на пострадали при катастрофи ще покажат как е правилно да се използват защитните средства за пасивна безопасност на децата в автомобила. Актьорите от Фондация “Приказка за пътя” нагледно ще разиграят поучителни за родителите ситуации, които водят до злополуки с деца в пътното движение. Ще бъдат организирани състезания по приложно колоездене и детски пленер за рисунки по темата. Ще има песни, танци и весело настроение.

В 12.00 ч. всички участници, хванати за ръце, ще образуват традиционната за този ден спасителна верига при оказване на първа помощ.

 

Каним ви да се присъедините към празника по повод Световния ден на първата помощ на 10 септември 2011 г. (събота), в 11 часа пред Националния дворец на културата в София (до билетния център).

Share this post

Call Now Button