Стартира национална кампания „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“

На 7 март 2011 г. в София вицепремиерът на Р България и министър на вътрешните  работи г-н Цветан Цветанов даде официалния старт на националната кампания за поставяне на предпазни колани на всички седалки на превозните средства. Инициативата под надслов „Коланите спасяват живот!“ и „Запази детето си!“ е насочена към използване на обезопасителни колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите. Началният период на Кампанията е от 7 до 13 март.

Като партньор на инициативата БАЗК си сътрудничи заедно с Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община, много обществени организации и фирми, експерти на “Пътна полиция”- Холандия.

Във всички страни членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите на всички седалки при пътувания в населени места и извън тях. Съгласно Закона за движение по пътищата поставянето на предпазни колани на задните седалки е задължително. Въпреки законовите разпоредби, статистиката показва, че много малка част от пътниците ги спазват. Подобно е заключението и за употребата  на обезопасителни столчета за превозване на деца.

За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки.

Използването на обезопасителни колани е изключително важно за намаляване на броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел ограничаване на огромните загуби от пътнотранспортния травматизъм. Данните сочат, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за една година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Кампанията цели за едногодишен период 90% от водачите и пътниците на предните седалки да използват коланите, 50% от пътниците на задните седалки и 50% – на обезопасителните системи при превозване на деца. За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност  на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Предпазните колани намаляват с около 30% броя на загиналите, тежко и леко ранените.

Share this post