След дъжд – качулка или този път ще се вземат мерки навреме?

ДО МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА АГЕНЦИЯ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА

ДО НАЧАЛНИКА НА ОТДЕЛ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, СДВР

 

Трябва ли да се случат още катастрофи като тази край Своге с 20 загинали и много ранени, за да се вземат мерки?

Уважаеми дами и господа, 

С настоящото излагаме информация за отдавна съществуващ проблем, за който съответните институции са наясно, тъй като са сезирани десетки пъти, но до момента няма решение.

От много време жителите на кв. Княжево в столицата ежедневно търпят негативните последици на уж временно въведеното реверсивно движение на път Е871 (продължението на бул. „Цар Борис III”) в урбанизиран участък – кв. Княжево. Временната организация на движението, въведена през 2017 г., но на практика постоянна, включва обособяването на три пътни ленти, като в две от тях движението през сутрешните часове на делничните дни е в посока центъра на София, а в следобедните – към изхода на града. Това движение е въведено на трасе, което ни най-малко не покрива нормите за път с обща широчина от 10,5 м. Отделните размери на трите ленти са много под стандартите, а по този маршрут се движат автобуси на градския и междуградския транспорт, чиито габарити съвсем не се вместват в широчината на лентата за движение.

Реверсивното движение доведе до блокиране на кв. Княжево. Задръстванията са по целия булевард „Цар Борис III” и прилежащите към него вътрешноквартални улици.

В участъка от ул. „10 -ти км“ до сп. Черния кос има места без тротоарна настилка, а това е единственият начин хората да се придвижват от жилищата си до спирките на градския транспорт. Липсва обезопасителна предпазна мантинела, което поставя в риск живота на пешеходците.

         След въвеждането на тази мярка транзитният автомобилен поток се увеличи многократно. Според законовите норми пропускателната способност на път клас Ⅰ – 1 с Г 10,5 м с 2 платна е 5 000 – 20 000 автомобила на денонощие, а по официални данни вследствие на реверсивното движение в района са отчетени 28 000-30 000 автомобила, трафик, аналогичен с този на АМ „Тракия“. Този трафик минава на 1,5 – 2,00 м от входовете на домовете на жителите в квартала, както и на сантиметри от спирките на обществения транспорт, които не са обезопасени. Катастрофите са ежедневие, а предвид характера на терена особено опасно е движението при сняг и заледяване през късна есен, зима и ранна пролет. 

Частта от местността „Черния кос“ до ул. “Райска градина“ по бул. „Цар Борис III” е гъсто населена и с множество включващи се в булеварда улици, като там официално ограничението на скоростта е 40 км/ч. Последното, разбира се, не се спазва, независимо че в цитирания участък има монтиран знак А40 – „Внимание, път с повишена концентрация на ПТП“. Въведеното реверсивно движение от АПИ  и липса на  постоянен контрол от страна на Пътна полиция допринасят за развиване на много по-високи скорости, както и за преминаване на червен сигнал на монтираната наскоро светофарна уредба.

С въвеждането на реверсивна организация Агенция „Пътна инфраструктура“ отново пренасочва автомобилния трафик от автомагистралата към отсечката „Княжево – Драгичево“ и изцяло обезсмисля функцията на автомагистрала „Люлин“. С една дума, алтернативен маршрут за влизане и излизане в столицата има, при това по-безопасен, но създадените чрез реверсивното движение по-благоприятни пропускателни условия насочват трафика в сърцето на жилищния квартал Княжево.

Подадените сигнали от граждани на квартала за намаляване на трафика и скоростта са десетки. Уведомени са писмено всички отговорни институции.

Нещо трябва да се направи, и то в спешен порядък. Не е необходимо да се действа по познатата ни до болка схема „след дъжд – качулка“. Помните автобусната катастрофа край Своге с 20 загинали, нали? Е, и там имаше подадени десетки сигнали за лошите характеристики на трасето преди да се случи тежкия инцидент, но институциите нехаеха. А след това колкото и министри и длъжностни лица да бяха отстранени, това няма как нито да съживи жертвите, нито да промени живота на много семейства, съсипани от трагедията.

На първо място, като спешна мярка за справяне с проблема, е необходимо да се озаптят преминаващите с висока скорост автомобили, защото очевидно знакът за ограничение на скоростта до 40 км/ч няма ефект. За целта е необходимо незабавно да се постави стационарна камера за контрол на скоростта. Дори има подходящи условия за това – в района на бензиностанция „Лукойл“.

 

Уважаеми дами и господа,

Очакваме бърза реакция от Ваша страна.

Продължаваме да следим развитието и решаването на проблемите в кв. Княжево.

 

 

С уважение:

Владимир Тодоров

Председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи

 

Share this post

Call Now Button