Религиозните лидери на Иран обявиха лошото каране на кола за грях

Около 700 души загинаха по иранските пътища по време на персийската нова година и високата смъртност накара религиозните лидери да обявят неправилното каране за грях, предаде Франс прес.

“Нарушаването на правилника за движение по пътищата е грях, а спазването на правилника е религиозно задължение”, предупреди миналата седмица великият аятолах Макарем-Ширази.

През 2014 г. той обяви за забранени също шофирането, докато водачът е уморен, незаконното изпреварване и преминаването на червен светофар.

Иран е на практика единствената сред страните със средни доходи, в която има толкова висока смъртност вследствие на пътнотранспортни произшествия. Сред посочваните причини е и лошото качество на произвежданите в страната превозни средства, отбелязва АФП.

Полицията се бори отчаяно да накара шофьорите да спазват правилника и през първите три дни на Невруз за нарушения бяха конфискувани около 32 000 автомобила и 20 000 мотоциклета.

“За нещастие на всеки 71 минути един човек умира по пътищата вследствие на катастрофа”, заяви заместник-началникът на полицията Ескандар Момени, цитиран от агенция “Тасним”.

“През миналата година загиваше по един на всеки 60 секунди, значи има подобрение”, добави той, подчертавайки, че “всяка смърт е трагедия”.

Share this post

Call Now Button