Публична лекция в УНСС

Студентският съвет към Университета за национално и световно стопанство и Българска асоциация на пострадали при катастрофи си партнират успешно при организирането на публични лекции на теми, които засягат младите хора в България и имат превантивна цел по отношение на проблеми като пътния травматизъм.

На 8-ми февруари в голямата конферентна зала на УНСС се проведе поредната лекция на тема “Защо загиват млади хора по пътищата на страната ни?”, като този път, освен Стафан Радев (Студентски съвет към УНСС), Владимир Тодоров (БАЗК), присъстваха и представители на отдел Пътна полиция към СДВР.

Началникът на КАТ – София – Богдан Милчев, сподели, че през последните години броят на тежките ПТП на територията на столицата е намалял. За сегашното ръководство основен приоритет е опазването живота и здравето на пешеходците чрез предприетите кампании за отдаване предимство на пешходни пътеки и санкциониране на водачи, които не спазват това правило.

Регулиране на трафика чрез регулировчици на ключови кръстовища в час пик се практикува от една година и дава своя резултат. Присъстващите на лекцията студенти се съгласиха, че в Студенски град се срещат много повече патрулиращи полицейски автомобили от преди и това прави живота им по-спокоен. Бяха посочени и някои недостатъци на организацията на движение в района, които затрудняват водачи и пешеходци, като шефа на КАТ се ангажира да реши проблемите.

От БАЗК бяха прожектирани видеоматериали и клипове за това как неспазването на правилата на пътя убива, наранява, осакатява.

Интересна дискусия предизвика сам шефа на тежките пътнотранспортни произшествия г-н Златанов с изказаното мнение, че поставянето на колана, всъщност е “въпрос на личен избор”. Това отприщи вълна от реални примери от страна на студентите, в които липсата на колан е довела до жестоки травми и дори смърт. Младите хора застанаха зад тезата, че спазването на правилата на пътя гарантира техния живот.

ОРГАНИЗАТОРИ:

–      Студентският съвет към УНСС;

–      Българска асоциация на пострадали при катастрофи;

–      Отдел “Пътна полиция” към СДВР.

Share this post