Проект, с участието на БАЗК спечели награда от “Интерамерикан България” ЗЕАД

Интерамерикан България ЗЕАД връчи наградите в конкурса „БОНУС-МАЛУС системата в „Гражданска отговорност на автомобилистите”.

Конкурсът е част от образователната инициатива на дружеството „Как да повишим застрахователната култура на обществото“. На 17 ноември, в сградата на Централно управление на Интерамерикан България на бул. „Ал. Стамболийски” № 55 в столицата, бяха отличени трите най-добри проекта, участвали в конкурса.

В конкурса можеха да участват ученици и студенти от висши учебни заведения, в които се изучават специалностите: Застрахователно дело, Застраховане, Застраховане и осигуряване, Застраховане и осигурително дело. Проектите можеха да включват изготвянето на предложения за дейности и канали на комуникация, чиято основна цел да бъде повишаването на застрахователната култура в България, в частност по отношение на „Бонус-малус системата в застраховката Гражданска отговорност на автомобилистите“. Форматът на проектите бе по избор на авторите, като участието можеше да бъде  индивидуално и/или групово.

„Интерамерикан България” ЗЕАД подпомага финансово авторите на отличените проекти, като наградният фонд на инициативата е 5 000 лв. Предвидени са четири награди – за първо място – 2 000 лв., за второ място – 1 500 лв., за трето място – 1 000 лв., две поощрителни награди от по 250 лв.

Първа награда не бе присъдена.

Втора награда беше присъдена на проект, координиран от Красимир Йорданов и с участието на Владимир Тодоров (председател на БАЗК), студенти магистърска програма „Застраховане и осигуряване” във ВУЗФ – София и преподавателя Юри Тодоров. Проектът спечели втора награда с конкретните предложения и практическата си насоченост.

Трета награда беше връчена на Павлинка Кирилова, студентка по магистърска програма „Застраховане и осигуряване” във ВУЗФ- София. Г-жа Кирилова спечели журито със собствени мисли и предложения и много подробни и актуални статистически данни.

Ученичката от Търговско -банковата гимназия Никол Попова заслужи поощрителната награда от 250 лв. за предложението за сайт, разработен съвместно с нейни съученици. Представената идея печели с оригиналност и може да намери практическо приложение.

Сравнително нова за България и популярна в ЕС, системата „бонус-малус” има за цел да накаже лошите шофьори и да поощри добрите. Системата се прилага, когато собственикът на автомобила има виновно причинени щети през предходната година/и и се изразява в завишаване с определен процент на премията по застраховката. За сега в България има значение само дали има виновно причинени произшествия през последните 3 години. Изрядните шофьори плащат по-ниска цена на полицата, докато водачите, причинили ПТП, се разглеждат като по-рискови и съответно се застраховат срещу по-големи суми. За да бъде системата максимално ефективна, е необходимо изграждането на единна база данни за пътнотранспортните произшествия и участниците в тях.

Share this post

Call Now Button