През уикенда войната по пътищата взе 8 жертви и рани десетки! Какво е решението?

Пореден черен уикенд взе нови жертви във войната по пътищата. В петък 6 души загинаха в зверска катастрофа на АМ “Тракия” между автобус и лек автомобил. Черен беше и денят на национален траур 14 април, когато в друга катастрофа на “Тракия” загинаха двама души, а други 8 пострадаха. В неделя пък състезателен автомобил излезе от трасето на писта в Шумен и прати шестима души в болница.

По думите на председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, ако имаше видеорегистратор в автобуса, вече щяхме да знаем каква е точната причина за тежкия инцидент в петък на АМ “Тракия”.

“Има 3 хипотези – вина на шофьорката на лекия автомобил, вина на шофьора на камиона или съвина. Все още обаче само гадаем. Това нямаше да е така, ако нашето предложение на всеки автобус да има видеорегистратор беше прието. Това устройство записва всичко ставащо на пътя”, категоричен е Тодоров в “България сутрин”.

Гостът твърди, че нито пътните полицаи, нито служителите на ДАИ проверяват дали пътниците в автобусите имат сложени колани при пътуване.

Рали състезателят Румен Дунев смята, че основната причина за катастрофата на АМ “Тракия” е разконцентрацията на шофьорката на лекия автомобил, който блъска автобуса отляво.

“Скоростта убива. Още по-страшното е, когато водачите се качат зад волана и са неконцентрирани. Чуха се много версии, но колкото и по-малко килограми да е лекият автомобил, трябва много малко, за да бъде нарушено равновесието на автобуса”, допълни Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Според рали шампиона инцидентът, в който състезателен автомобил излезе от пътя и удари 6 души, няма как да се предвиди, защото състезателите търсят най-добрите времена и високите скорости и понякога се случват непредвидени ситуации.

Междувременно стана ясно, че десетима от ранените от катастрофата на АМ “Тракия”, настанени в болница “Св. Анна” в София, леко са се подобрили.

“Всички вече са на собствено дишане. Предстоят и други процедури. За 5 от тях няма никаква опасност, но за другите все още усложнения не са изключени. Още тази седмица част от хората ще бъдат изписани”, увери говорителят на болница “Св. Анна” Антон Луков.

https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-04-16/prez-uikenda-voynata-po-patishtata-vze-8-zhertvi-i-rani-desetki-kakvo-e-reshenieto

Share this post