Полицията предприема мерки за сигурността на абитуриентите

Със заповед на директора на  ГД “ППООРП” са  разпоредени контролни и превантивни мерки във връзка с предстоящите абитуриентски балове през м. май от ГД “ППООРП” са разпоредени контролни и превантивни  мерки.

Полицията ще извършва засилен контрол, регулиране  и въвеждане на временна организация на движението в районите на училищата, заведенията, в които ще се провеждат абитуриентските тържества, и по маршрутите до тях. Ще се извършат проверки на питейни и увеселителни заведения, където ще се провеждат празненствата, както и проверка на въведения ред за охраната им.

При необходимост служители на  “Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и придружителите до местата на тържествата и баловете. Ще се извършва видеоконтрол – документиране на  извършваните нарушения –  неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и шибидаци на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци,  неправилни  рискови маневри и други, създаващи предпоставки за пътни злополуки. На водачите, извършили нарушения, ще бъдат наложени санкции по Закона за движението по пътищата.

Ще се предприемат мерки за осигуряване на безопасността при провеждане на екскурзии на абитуриенти – проверки на техническата изправност на автобусите и инструктиране на водачите, както и  за предотвратяване на нарушения на обществения ред  на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги. Ще има засилен контрол за използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ за предотвратяване на нещастни случаи по време на празниците на абитуриентите

През изминалите години най-често пътни злополуки с абитуриенти  и техни приятели са ставали по време на пътувания, предприети спонтанно непосредствено след абитуриентските балове, както и във вечерните и нощните часове през следващите дни.
Отговорността, освен на водача, е и на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в празничните прояви.

КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ:

1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.
2. Когато ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения – показване от прозорците и шибидаците на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Водачите създават напрежение и с непрекъснатото подаване на звукови сигнали. Рисковете се подценяват. Вие – абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на  приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради вас, да не рискуват и да не излагат празника ви.
3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.
4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.
5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.
6. Не се съгласявайте инцидентно, след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.
7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали с катастрофи и жертви поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват вашите желания и вие в най-голяма степен може да въздействате!
8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опита да демонстрира “майсторство” и “смелост” и върши опасни нарушения, не оставайте пасивни и безучастни и се опитайте да му въздействате.
9. Ако вие – абитуриентът, лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте да преминавате на червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате в друго превозно средство, стълб и  др. В колоната спазвайте по-голяма безопасна дистанция.
 

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашия син /дъщеря/, отделете специално внимание на сигурността на децата си и съпровождащите ги.
1. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел при пътуванията от дома ви  до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал. Ако все пак изпълните молбата на вашето дете да му предоставите семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се поддава на опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
2. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако усетите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията и чрез тел. 166.
3. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента и тези на другите съпровождащи го коли за задължително спазване на правилата , както и за засиления контрол на пътната полиция за нарушения, за заснемането с видеокамери /а по-късно и санкционирането на водачите/ за извършване на опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, отнемане на предимство, опасни рискови изпреварвания и др.

   БАЗК пожелава приятни и безаварийни празненства на всички млади хора!

 

В случай, че имате нужда от адвокат специалист по застрахователно право не се колебайте да се свържете с нас.

Share this post

Call Now Button