Отворено писмо до кандидатите за кмет на столицата

УВАЖАЕМИ ДАМИ/ГОСПОДА,

 

Обръщаме се към вас в качеството ви на кандидати за кмет на София, с молба да ни отговорите на някои наболели въпроси, свързани с безопасността на движението в нашия град и мерките, които вие като кмет бихте предприели.

Черната статистика, в която София е лидер в цяла Европа, сочи, че броят на загиналите пешеходци е 50 % от всички загинали  при катастрофи. За сравнение, в другите големи европейски градове – не надхвърля 15%!

През изминалата 2010 г. при пътно-транспортни произшествия в столицата са загинали 85 души и са били ранени близо 1000.

Като организация, чиято дейност е пряко свързана с повишаване на безопасността на движението, молим да ни запознаете с ангажиментите, които Вие поемате към гражданите на София, в случай, че заемете поста на градоначалник и да коментирате какво конкретно ще направите по следните въпроси:

1. Състоянието на тротоарите и неправилно паркираните автомобили – в резултат на неправилното паркиране, тротоарите са заети от автомобили и пешеходците са принудени да ходят по пътното платно.

2. Маркировки и пешеходни пътеки – как ще организирате маркирането на пешеходните пътеки; каква е причината да не се използват качествени, дълготрайни бои; защо не се надигат пешеходните пътеки, там, където е възможно.

3. Мантинели и мостови съоръжения – единствено моста на бул. „Брюксел” отговаря на съвременните изисквания за мантинели. Какво ще правите с другите мостове на столицата?

4. Ще поставите ли „легнали полицаи” /скоростоограничители/ пред и след рискови пешеходни пътеки, училища и детски градини? Ще облекчите ли затегнатия режим на поставяне на „легнали полицаи”?

5. Колко нови километра велоалеи ще изградите? В какъв срок това ще стане?

6. Как ще поддържате подлезите в нормално състояние, така, че гражданите да ги ползват и да не се страхуват да минават през тях? Колко нови надлеза ще изградите за пешеходци и къде?

7. Ще обезопасите ли спирките на градския транспорт?

8. Как ще обезопасите изходите на строителните обекти, където минават тежки строителни машини и камиони и има много катастрофи със смъртни случаи?

Безопасността на движението е резултат на съвместните усилия на много институции и органи, но най-вече координацията зависи от кмета на населеното място.

Затова искаме да разберем вашите виждания, програми, и конкретни действия, които ще предприемете за намаляване броя на човешките жертви по пътищата на нашия град.

С уважение,

ВЛАДИМИР ТОДОРОВ

Председател на Управителния Съвет

БАЗК

Share this post

Call Now Button