Октомври 2012 – месец на пешеходеца

Октомври – месец на пешеходеца. Решението беше взето на днешното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Министърът на вътрешните работи и председател на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Цветан Цветанов представи обобщени данни за произшествията и загиналите при пътни инциденти през последните години. Той подчерта, че предприетите до момента мерки водят към намаляване на жертвите по пътищата.

От началото на годината до 31 август в страната са регистрирани 4 247 тежки пътнотранспортни произшествия, загиналите са 372, ранените – 5 186. В сравнение със същия период на 2011 г. тежките катастрофи са с 39 по-малко, загиналите са по-малко с 66, а ранените са със 183 по-малко.

За същия период на  миналата година – общият брой на пътни инциденти е бил 4866, при които са загинали 490, а ранени са били 6088. През 2010 г., при 4818 ПТП са загинали 600 и ранени са били 5988. За деветте месеца на 2009 г. в страната са станали 5288 пътно-транспортни произшествия, със 663 загинали и 6572 ранени, а през 2008 г. – броят на катастрофите е бил 5998, загиналите – 761, а ранените – 7527.  Въпреки тези оптимистични тенденции, вътрешният министър подчерта необходимостта от още по-активни действия, особено във връзка с опазване живота и здравето на пешеходците.  Това е и  един от основните приоритети в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата през периода 2011-2020 г.

„Тенденцията на съществено намаление на тежките ПТП със загинали при тях през последните 3 години се дължи и на превенцията, насочена  към рисковите участници в движението, включително за опазване от катастрофи на децата и юношите”, каза министър Цветанов.  Той посочи като важен фактор включването  на повече неправителствени организации с иницииране и провеждане на акции и кампании по безопасност на движението във взаимодействие с помощта на Пътна полиция.

Членовете на Комисията бяха единодушни, че независимо  от същественото намаление на жертвите –  пешеходци през последните няколко години, голямa част от пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци са били предотвратими. Те са свързани,   както с нарушения и грешки в поведението на водачите и пешеходците, така и с пропуски в безопасността на пътната инфраструктура. Пешеходната аварийност в нашата страна, процентно отнесена към общия брой на жертвите от пътнотранспортните произшествия, е една от най-високите в Европейския съюз.

За последните 11 години –  от 2001 до 2011 – от пътнотранспортни произшествия са пострадали 27 149 пешеходци,  загиналите са 2691. За същия период при катастрофи са пострадали 1645 деца до 6 годишна възраст. „Трябва да фокусираме вниманието си, както към най-малките – първокласниците, така  и към  техните родители и учители, и да поставим началото на нова култура по пътищата”, бе категоричен министър Цветанов.

Голяма част от  нещастията по пътищата са предотвратими. Необходими са съвместни действия за постигане на нова култура за безопасно участие в движението и формиране на обществена и лична непримиримост спрямо нарушенията на правилата за движение по пътищата които унищожават живот и перспективи, донасят огромна мъка, морални и материални загуби.

В рамките на заседанието  участниците приеха  предложението октомври да бъде обявен за месец на пешеходната безопасност. И през настоящата година, на 18 ноември страната ни ще отбележи Световния ден на възпоменание за жертвите от пътно-транспротните произшествия. На този ден ще си спомним за загиналите хора и ще  изразим съболезнование към мъката на семействата им, ще  отдадем необходимото на всички,  които ежедневно се борят за спасяване  живота на пострадалите от пътно транспортните  произшествия, ще  поставим пред обществеността истината за опасностите, които застрашават живота и здравето на участниците в движението.

Share this post

Call Now Button