От март КАТ ще връчва неплатените фишове на място

Над 50% от глобите не се плащат, тъй като шофьорите нарушители не могат да бъдат издирени. Това означава, че всеки втори водач, хванат или заснет в грешка на пътя, избягва плащането на паричната санкция и по този начин не търпи никакво наказание. Хиляди шофьори по всевъзможен начин се надлъгват с полицаи и куриери, крият се от тях и отказват да приемат фишовете с глоби от КАТ. И така, докато изтече давността на санкцията.

От март това вече ще става много по-трудно. Пътните полицаи ще започнат да връчват неплатените санкции на място. Например, спират ви за рутинна проверка по съвсем друг повод и изведнъж се оказвате и с разпечатка на висящите глоби, които по един или друг начин не сте си получили досега.

В края на миналата година МВР купи таблети за всяка патрулка в страната. Системата дава възможност, след като катаджията вкара данните на водача, да получи информация за цялото му шофьорско досие – има ли сключена задължителна полица „Гражданска отговорност”, минал ли е технически преглед, колко контролни точки има в талона, има ли наложени глоби и колко от тях са платени, кога му е издадена шофьорската книжка, валидна ли е, а също и дали лицето не е обявено за издирване.

Благодарение на новата техника постепенно ще отпадне синият талон, който  е част от набора задължителни документи за водача. Картончето ще стане излишно, тъй като цялата информация ще е налична в електронен вид.

В случай, че излязат неплатени глоби, катаджията ще може да ги принтира на място и да ги връчи на водача, който няма как вече да се скрие. За целта за полицейските коли бяха осигурени и принтери. Оттук нататък шофьорът ще трябва да си плати задълженията, защото това е един вид изпълнителен лист. В случай, че не се издължи, глобата отива към НАП.

Другата новост е, че водачите с висящи глоби ще могат да си плащат задълженията на място чрез електронния портал на Пътна полиция.

Новите таблети ще позволят на пътните полицаи също така да пишат фишове още на пътя. Припомняме, че тази възможност им бе дадена с последните поправки в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила от 21 януари т.г. Катаджиите могат да издават фиш, но само за нарушения, за които не се предвижда отнемане на контролни точки. Досега тази възможност се даваше само за маловажни нарушения. Занапред контролният орган още при установяване на нарушението ще посочва по кой член е провинението и каква ще е санкцията. При съгласие на нарушителя той ще подписва фиша. Водачът може и да откаже, например, ако смята, че не е пристъпил правилата за движение по пътищата или нарушението му не съответства на посочения в документа законов текст. В този случай той ще получава акт, ще му се отнема контролният талон, а след това ще трябва да изчака излизането на наказателното постановление.

Share this post

Call Now Button