Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП

На 2 март 2007 г. в хотел Шератон се проведе благотворителен търг-изложба с произведения на изкуството и детски рисунки под надслов ”Да опазим децата на пътя”. Събитието бе под патронажа на министъра на финансите г-н Пламен Орешарски и се осъществи с участието на съучредителите на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия: отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и превенция” на МВР, Професионалната футболна лига, Българският футболен съюз, Съюзът на българските автомобилисти, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Съорганизатори бяха и Държавната агенция за закрила на детето, Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи и Хотел “Шератон” -София.

За участие в благотворителния търг бяха поканени представители на държавни институции, на дипломатическия корпус, българския и чуждестранния бизнес, политици, неправителствени организации. Основната идея на организаторите бе да привлече общественото внимание върху проблема с пътния травматизъм при децата. Търгът бе осъществен с творби на художниците Петър Маламатенов, Стефан Начков и Никола Колев, както и на детски рисунки, предоставени от Държавната агенция за закрила на детето.

В качеството си на патрон на благотворителния аукцион, министър Орешарски поздрави организаторите от Българския Червен кръст и Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия за творческия подход при набиране на средства за благотворителната инициатива. “Нека всички присъстващи тук да отворим сърцата си за невинните жертви на “войната по пътищата” и да проявим повече щедрост и загриженост за живота и здравето на нашите, българските деца” – призова Пламен Орешарски.

По време на благотворителната проява бяха събрани близо 6 000 лева. В края на месец април те ще бъдат предоставени на родителите на пострадали деца, за да се подпомогне тяхното лечение.

Открита е набирателна сметка в Булбанк, клон “Калоян”:

IBAN: BG56BFTB76301077134133,

BIC: BFTBBGSF.

От 2000 до 2006г. по пътищата на страната ни са загинали 431 деца, а 8714 са ранени.
3796 от децата са били блъснати от автомобили при пресичане, 131 от тях са загинали.
За 2006г. загиналите деца са 60 !!!

Share this post