Международен ден на белия бастун |

По повод Международния ден на белия бастун Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Съюза на слепите в България и Българският Червен кръст организират инициатива в полза на гражданите с увредено зрение.

Целта на информационната кампанията е да запознае участниците в пътното движение с особеностите при придвижването на незрящите хора и как да разчитаме знаците на белия бастун. Нагледно ще покажем най-важните знаци на белия бастун. Фокусът е върху по-големите градове в страната с интензивен трафик (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и др.), в които придвижването на хората с увредено зрение е свързано с рискове. В тази връзка отчитаме и усилията на местните администрации да направят градската среда благоприятна за граждани с увредено зрение (и с други увреждания), което ще стимулира самостоятелното им придвижване на улицата. Нека напомним и че месец октомври е обявен за месец на пешеходната безопасност, а незрящите хора са най-незащитените пешеходци и следва да бъдат пазени от всички участници в движението.

На специална пресконференция организаторите и незрящи хора споделиха проблемите, които срещат в ежедневието си и отправиха призив към управляващите за създаване на елементарни условия на градската среда за достоен живот.

Share this post

Call Now Button