В Брюксел решени: Слагат край на винетките. Но какво значи това?

Eвропейската комисия подготвя предложение за промяна в пътните такси, така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат. На практика това най-вероятно ще означава край за системата с винетките, която действа в България.

Годишните винетки изчезнаха от бензиностанциите в София
Винетки 2017 г.: От днес караме с новите, старите изтекоха
Информацията бе потвърдена и от

Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), която заяви, че подкрепя плановете за диференцирани ставки според нивото на емисии, стига те да са на база реален разход.

Идеята е събираните от пътни такси и винетки средства да се запазят в приблизително същите размери като досега, но да се разпределят така, че автомобилите с малки и икономични двигатели да плащат по-малко, а тези с големи и мощни – повече.

Най-потърпевши от това ще са тежкотоварните автомобили, които са съвсем малка част от превозните средства по пътищата, но изпускат приблизително една трета от парниковите емисии. Повишаването на таксите вероятно ще принуди превозвачите да обновят флотилиите си.

Това ще е и първият опит да се въведе единно законодателство за пътните такси за целия съюз. В момента съществува директива само за товарните превози, а за леките автомобили всяко правителство само определя законовата рамка.

Евентуалната нова европейска директива също няма да принуждава отделните държави да въвеждат конкретни схеми и тарифи за пътните такси (тоест всяка страна сама ще определя колко ще се плаща), но ще въведе единни принципи и правила.

Най-съществената последица от нея ще е отпадането на винетките – тоест на таксуването на база определен период, а не на изминато разстояние.

Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните-членки.

Share this post

Call Now Button