Кой е най-кървавият пътен участък в България? И какви са възможностите за решаване на проблема?

Уважаеми госпожи и господа,

За последните пет години в Кресненското дефиле на всеки километър “изникват” по два надгробни паметника, на всеки километър по осем човека са получили тежки увреждания, някои от които доживот. През последните години този пътен участък си извоюва печалната слава на най-кървавото трасе в България.

Всеки ден забавяне на строителството на АМ “Струма” е причина за тежки пътно-транспортни произшествия, голям брой загинали и ранени.

Ако не ни е грижа, че неизпълнението на Лот 3.2 на АМ “Струма” може да доведе до провал на оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” и налагането на финансова санкция за България, то поне да помислим за собствения си живот и този на близките си. Да сме наясно, че следващия път, когато се отправяме на почивка и прекосяваме Кресненското дефиле, нямаме никакво право да се оплакваме от едва пълзящата колона от автомобили.

Продължителното отлагане строителството на АМ “Струма” не е в ничия полза. Сред обсъжданите проекти за изграждането на участъка има и такива, които щадят природата и в същото време покриват изискванията за безопасност на трасето. Добавят се и ползи за хората, живеещи в района, от една страна запазвайки бизнеса им, а от друга – като освобождават трафика от населената градска част и изнасят движението в периферията на града.

Във връзка с гореизложеното на пресконференция Българска асоциация на пострадали при кататстрофи заедно с още 15 неправителствени организации ще представим актуални данни за жертвите в този пътен участък и ще предложим възможности за решаване на проблема.

 

Дата: 10.08.2017 г. от 11:00 ч.

Място: Пресклуб БТАСофия, бул. „Цариградско шосе“ № 49

 

Организатор:

Българска асоциация на постадали при катастрофи;

Пратньори:

Фондация “Безопасни улици от Валя”;

Българска браншова асоциация Пътна безопасност;

Камара на строителите;

Българска федерация за автобусен транспорт;

ПК “Екогласност”;

Българска асоциация за селски и екологичен туризъм;

Български ловно-рибарски съюз;

Екологично сдружение  „Марица 2004“;

Сдружение „Клъстер Зелен транспорт“;

Федерация на потребителите в България;

Сдружение „Клъстер уелнес БГ“;

Асоциация на ландшафтните архитекти;

Български Форум за транспортна инфраструктура;

Съюз „Интелигентна България“;

Share this post

Call Now Button