Франция забрани говоренето по телефона и в спряла кола

Френските власти стават все по-стриктни към водачите, използващи телефоните си зад волана. Според нова наредба, използването на телефон в колата се забранява напълно, дори и да сте спрели автомобила си.

Да, точно така – вече нямате право просто да отбиете от пътя и да вдигнете слушалката, докато се намирате на френска територия. Може да говорите по устройството само ако се намирате на паркомясто и то с изключен двигател на колата. Този ход, освен че цели намаляване на пътно-транспортните произшествия, би трябвало да

подпомогне и за намаляването на спрелите край платната коли, които често затрудняват трафика.

Ако нарушите новото правило, рискувате да отнесете 135 евро глоба. А за френските водачи тя ще е гарнирана с отнемане на три контролни точки. При 12 наказателни точки, водачите във Франция остават без книжка. Единственото изключение от новото правило е, ако сте участник или свидетел на инцидент и се опитате да телефонирате за помощ.

Разбира се, шофьорите, които са свързали телефона си към мултимедията на автомобила, могат да говорят по телефона, щом ръцете им са свободни. Тук е случая да напомним, че освен говоренето по телефон, Франция въведе забрана за пушене, ядене и пиене зад волана на движещо се превозно средство.

Според изследване, 9 от всеки 10 водачи във Франция използват телефон зад волана. През 2015 над 300 000 шофьори в страната са глобени по тази причина.

Share this post

Call Now Button