Електрически тротинетки, инцидентите с тях и какво казва статистиката

Хората се нараняват, когато карат електрически тротинетки и това не бива да изненадва никого. Особено като имаме предвид бума, който това транспортно средство предизвика в последните години.

Процентът на катастрофиралите с тротинетка може да се определи като притеснителен, поне според последното голямо проучване, проведено от Здравния и транспортен департамент на Остин, Тексас, както и от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Щатите.

Данните показват, че само в Остин за периода 5 септември – 30 ноември 2018 са били регистрирани 271 пострадали с травми, получени след инцидент с електрическа тротинетка.

Експертите изчисляват, че за същия период електрически “скутери” са били използвани общо 182 333 часа, а общият им пробег е над 1 400 000 километра. И като направим проста сметка излиза, че на всеки 100 000 пътувания с тротинетка са били ранени 20 души.

От всички тях, почти половината са с наранявания на главата, а 15% са хората с мозъчни травми. Тези наранявания е можело да бъдат предотвратени, ако хората са носели каска Според проучването обаче, само един от 190 пострадали при каране на тротинетка е носил предпазен шлем.

Електрическите тротинетки и велосипеди се превърнаха във феномен в много градове, като на някои места дори не е задължително да ги купуваме. Компании за споделено пътуване от ранга на Uber и Lyft са впечатлени от възможността да предоставят алтернатива на автомобилния трафик и започват да отдават под наем именно на такива превозни средства.

Само в Щатите през миналата година са били реализирани 38.5 милиона пътувания на тротинетки под наем, сочат официалните данни. Тази тенденция навлиза все повече и в Европа.

Въпреки това, специалистите съветват хората да се отнасят отговорно и да взимат предпазни мерки, когато използват електрическите возила. Остава и проблемът със софтуерните манипулации, които позволяват на собствениците на тротинетки да елиминират заводското ограничение на скоростта от 25 км/ч.

Внимание трябва да се обърне и на това къде караме своята електрическа тротинетка. Според американското проучване, 55% от инцидентите са се случили на пътното платно, а 33% от хората са били ранени, докато са карали на тротоара.

 

Автор:

Драгомир Попов

lifestyle.bg

Share this post

Call Now Button