Експерт: Шофьорите излизат на пътя неподготвени​!

Увеличават се жертвите на пътно-транспортните произшествия, каза в сутрешния блок на БНТ експертът по пътна безопасност Любка Маринова.    Ние сме на първо място по смърт на пътя в ЕС. У нас на един милион умират 95 в катастрофи, посочи тя.

Има няколко причини за тази черна статистика. Една от тях е неподготвеността на шофьорите. Няма как един курс за шофьори да е 20 дни и да няма инциденти на пътя, коментира Маринова.

Тя добави, че програмите за обучение трябва да се сменят. Необходимо е да се изучава и устройството на автомобила, има закони на физиката и механиката, които трябва да се спазват, отбеляза експертът.    Друга причина за увеличаване на катастрофите е премахването на камерите, коментира Маринова.    Според нея пътищата са добри, има какво още да се направи, но трябва особено внимание да се обърне на изграждане на магистрали. Там стават само 8% от катастрофите, каза Маринова.    Тя препоръча на шофьорите да тръгват на път информирани и да използват мобилното приложение на АПИ, за да знаят къде има ремонти и въобще някакви проблеми на пътя, за да избегнат тапите.Източник: NoRoadWar.com

Share this post

Call Now Button