Деца и родители се забавляваха в София на празник по пътна безопасност

Целта на инициативата “Движение без риск” бе да повиши културата за безопасно поведениe на пътя и да съдейства за намаляване броя на жертвите на пътни инциденти у нас

Малки и пораснали деца бяха днес в столичния парк Заимов на Празник по пътна безопасност. Целта на инициативата “Движение без риск” бе да повиши културата за безопасно поведениe на пътя и да съдейства за намаляване броя на жертвите на пътни инциденти у нас.

Събитието събра много деца и техните родители, които се забавляваха в различни игри и състезания. В програмата бяха включени надпревара с велосипеди, ролеви и занимателни игри, демонстрация по оказване на спешна помощ при пътен инцидент, песни и танци.

Огромен интерес предизвика участието на служители на Пътна полиция, които показаха как изглежда отвътре оборудван полицейски автомобил.

Всеотдайните спасители от БЧК предложиха любопитни и полезни занимания на малчуганите и техните родители.

“Приказка за пътя” пък разказа кои са пътните знаци и какво означават, как се пресича правилно, как да се постъпи при  инцидент. Всички участници в събитието си тръгнаха с награди и със специални велокнижки за ускорен курс по пътна безопасност на пътя.
На родители и учители бе предложена демонстрация с алкоочила, симулиращи ефекта от управление на автомобил с 1,5 и 1,7 промили алкохол в кръвта. Част от тях се осмелиха да преминат с очилата състезателно трасе.
На празника бе даден и старт на художествения конкурс за детски рисунки и снимки по темата “Движение без риск”, за деца от столични училища. Малките творци имат на разположение цяло лято да изразят в картини и снимки своето виждане за безопасно движение по пътищата, а творбите им ще бъдат оценени от компетентно жури в началото на следващата учебна година.

Специален гост на празника “Движение без риск” бе началникът на “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция” комисар Бойко Рановски.

Организатор на събитието е застрахователната електронна медия ИНСМАРКЕТ.
Празникът се провежда за втори пореден път.

Спонсори на инициативата са застрахователните компании “Булстрад Виена Иншурънс Груп”, “Бул инс” и “Групама”.

Основен партньор на празника е Столична община и Съветът по безопасност на движението на децата в София.

Партньори на празника са Пътна полиция; СБА; БЧК със своето звено – Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО), член на БМЧК; Национален дворец на децата; Българска асоциация на пострадали при катастрофи; Магазини Фото Павилион – фотографска техника за любители и професионалисти; Булфото; Зелен път – сдружение, насърчаващо колоезденето, спортовете свързани с него и велотуризма; Велосипеди DRAG – водеща марка велосипеди в България; Фондация “Приказка за пътя”.

Медийни партньори на празника са списанията Ауто Билд, Топ Гиър, електронните издания Mobile.bg, Inews, Offnews, Факти и сайтът за пътешественици Пейка.

Предстои в началото на октомври да се проведе втората част на празника – състезание по майсторско управление на автомобил между отбори на Пътна полиция, застрахователи и журналисти и да бъдат присъдени наградите на отличените ученици в художествения конкурс. Повече информация за условията по него, както и снимки  видео от събитието, могат да бъдат намерени на сайта на събитието на адрес www.bezrisk2015.insmarket.eu.

Share this post

Call Now Button