Ден на превенция на пътната безопасност в Своге

ОДМВР-София и Българска асоциация на пострадали при катастрофи инициират кампания за толерантност на пътя.

На 28 февруари в Своге служители на Пътна полиция изненадаха водачите с масирани проверки, но не за да налагат санкции за превишена скорост или забравени колани, а за да дават съвети и брошури за пътна безопасност.

С една по-различна и нетрадиционна инициатива ОД на МВР – София и Българска асоциация на пострадали при катастрофи стартират превантивна кампания за безопасност по пътищата на територията на Софийска област. Целта на проведеното от служители на „Пътна полиция“ в Районно управление „Полиция” – Своге мероприятие е чрез поредица от превантивни дейности да се демонстрира загриженост към всички участници в движението чрез приобщаване на по-голям кръг хора и организации.

В 10.00 часа на бул. „Искър“ започна операция по метода „Широкообхватен контрол“, при която водачите на спрените автомобили, вместо очакваната проверка и евентуална санкция получиха листовки с превантивна насоченост. Чрез необичайния си подход, униформените служители демонстрираха пред водачите, че полицаят е на пътя не само, за да наказва, а и да предпазва и помага. В същото време на възловите пешеходни пътеки в града гимназисти заедно със стажанти от Академията на МВР раздаваха тематични информационни брошури на преминаващите граждани.

Акцент в превантивната кампания беше поставен на сътрудничеството с най-малките за стимулирането на правилно поведение у тях, както и коригиране на поведението на възрастните по един забавен и същевременно поучителен начин. В рамките на изтичащия месец първокласниците и децата от предучилищната група на СОУ „Иван Вазов“ имаха отговорната задача да глобяват със символична сума своите родители и близки всеки път, когато ги забележат да извършват нарушение. Те предадоха официално 156 саморъчно съставени глоби на инспектор „Пътен контрол“ Бисер Панчев, който от своя страна се ангажира да ги прочете и анализира най- внимателно. За положеното изключително старание от тяхна страна децата получиха специални купи и медали с надпис „Млад приятел на полицията“, както и огромни благодарности за отговорното изпълнение на поставената им задача. Рекордьор по събрани глоби – 73, е 1 „а“ клас, следван от подготвителната група с 59 глоби. С много ентусиазъм и морално удовлетворение от отлично свършената работа малчуганите обещаха да продължат да следят изкъсо своите родители и да ги наказват безкомпромисно. Децата получиха също така светлоотразители и листовки от Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

На специална беседа с учениците от гимназиален етап на ПГ „Велизар Пеев“ служителите от „Пътна полиция“ показаха кадри от реални катастрофи, станали на територията на общината, предизвикани от неправоспособни или употребили алкохол водачи. Под формата на дискусия младежите получиха ценна информация относно правоспособността, както и практически препоръки във връзка с наближаващите абитуриентски балове и рисковите ситуации, възникващи от приповдигнатото настроение и самонадеяност на неопитни или неправоспособни водачи. На информационния център в града бяха отразени всички етапи на мероприятието, придружени с призиви за стриктно спазване на правилата за движение; толерантно отношение към пешеходците, инвалидите и децата; предупреждения за опасности и актуална информация от брояча на тежки пътно-транспортни произшествия за 2013 година и първите два месеца на 2014 година.

Share this post

Call Now Button