Бременните ще влизат със значки за място в метрото

Всички бременни жени ще могат да пътуват в столичното метро със значки “Бебе на борда”, за да не се налага да молят да им се отстъпи място за сядане. Инициативата “Бебе на борда” е съвместна между Столична община, Столичен метрополитен, болница “Шейново” и Angel Baby, а другата й цел е да не се получават конфузни ситуации, при които се отстъпва място на по-закръглени дами, които не чакат дете.

Проектът ще бъде стартиран утре от кмета на София Йорданка Фандъкова, директорът на Столичен Метрополитен проф. Стоян Братоев и директорът на болница “Шейново” д-р Румен Велев, съобщиха от лечебното заведение.

Част от информационния пакет “Бебе на борда” ще е и книжка с полезна информация за бременността и безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт. Предвижда се и във всяка мотриса на метрото, както и на самите перони да има информация за кампанията.

Идеята за значките е въведена за първи път в метрото в Лондон през 2005 година, като преди пускане на проекта са проведени предварителни изследвания. Те показват, че 85% от анкетираните смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне. В същото време 78% от бъдещите майки декларират, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.

Share this post

Call Now Button