Безплатни медицински прегледи за пострадали при катастрофи

Изследванията ще се извършват с нов метод за функционална диагностика

Българската асоциация на пострадали при катастрофи стартира кампания за безплатни прегледи на хора с черепно-мозъчни травми. Изследванията ще се извършват с нов метод за функционална диагностика в рамките на следващите шест месеца.

По данни от статистиката в България годишно се регистрират над 14 000 случая на черепно-мозъчни травми. 80% от тях се квалифицират като леки, но последиците от тях често водят до сериозни усложнения.

„При едно ПТП пътниците в автомобил или друго превозно средство почти винаги имат сътресение на мозъка. Понякога те осъзнават, че имат проблем, друг път е невидим за тях. Традиционно лекарите казват няма да гледаш телевизия две седмици, няма да четеш, няма да стоиш през компютър, а всъщност проблемите са доста по-тежки и по-продължителни”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

През пролетта на 2015 г. Радослав Димитров става неволен участник във верижна катастрофа, която носи последствия след себе си. Получава камшичен удар, губи съзнание за няколко минути и по спешност е откаран в болница. Именно там грижите за него поема д-р Диана Цакова – лекар с 25-годишен опит. Тя му назначава 6-месечно лечение, което води до пълно възстановяване.

Иновативно изследването цели да открие проблема от продължаващите оплаквания и да предотврати последващи усложнения.

„Образната диагностика – скенера и ядрения резонанс, всъщност показват, ако има структурна увреда – фрактура на черепа или мозъчен кръвоизлив. Те обаче нямат сенситивност да покажат нарушеното функциониране в засегнатите региони на мозъка. Всъщност тази апаратура е част от видовете функционална диагностика”, обясни д-р Цакова.

Всеки желаещ да се изследва безплатно трябва да се свърже с Българската асоциация на пострадали при катастрофи в рамките на следващите шест месеца.

Репортаж на NOVA TV.

Share this post

Call Now Button