Безопасността на пътя да стане световна кауза

Според тях богатите и бедните страни трябва да обменят опит и средства, за да бъдат ограничени в световен мащаб пътните произшествия.

“Този въпрос не може да се реши индивидуално. Не може да се води борба единствено в рамките на националните програми”, заяви при откриването на конференцията руският министър на вътрешните работи Рашид Нураглиев.

В програмата на форума е включено приемането на декларация, призоваваща ООН да обяви през 2010 г. десетилетие на действията за пътна безопасност.

Статистиката сочи, че тази година по пътищата ще загубят живота си 1,3 млн. души, предимно в бедните държави. Ранените ще са около 50 млн., за много от тях последиците ще са за цял живот, изтъкнаха много от участниците.

Бързото нарастване на автомобилния трафик в световен мащаб означава, че до 2020 г.

броят на загиналите по пътищата може да достигне 2 млн. души годишно.

Целта на организаторите на конференцията е жертвите да намалеят наполовина.

Това означава да се спаси животът на 5 млн. души за целия период, подчерта лорд Джордж Робъртсън, който е председател на Световната комисия за пътна безопасност (FIAFoundation.org).

Руският президент Дмитрий Медведев предложи да се разработят общи мерки за безопасност на движението, които всички страни да прилагат. Той изтъкна, че статистиката за икономическите загуби от пътните катастрофи е не по-малко стряскаща.

“Цената на човешкото страдание не може да се измери, но могат да се изчислят щетите, които нанасят на националните икономики пътните произшествия, а те надхвърлят 500 млрд. долара годишно. Това са колосални суми, които могат да се използват за целите на развитието”, добави Медведев.

Конференцията в Москва е първата по темата на ниво министри. В руската столица са се събрали представители на над 150 държави, на ООН, на неправителствени организации и експерти.

Тя е плод на лансирана от международни организации през 2006 г. кампания за признаването на несигурността на пътя за световен проблем на развитието и общественото здраве (LAPRI.info).

Съорганизатор на срещата е Световната здравна организация (WHO.int).

От българска страна участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Share this post

Call Now Button