БАЗК подкрепи мирния протест срещу леките присъди за убийците на пътя!

БАЗК съвместно със семeйство Фратеви организираха мирен протест срещу леките присъди за убийци на пътя, който се проведе на 04.02.2009г. пред сградата на Бургаския окръжен съд. Около 50 души близки и приятели на загинали при катастрофи младежи от Несебър  са се присъединили в Бургас за да изразят своето огорчение и болка от несъвършенствата в закона които позволяват, споразумения и условни присъди след катострофи с жертви на пътя.

Това е втори протест след като през януари майки се събраха пред Районния съд в Несебър със същите искания. Акцията бе организирана от Дияна Фратева, майка на блъснатия Божимир, който почина след месеци прекарани в кома.

Тогава стартира и подписката в която своята подкрепа са заявили над 5000 граждани. Тя е с две основни искания- за възобновяване на съдебното производство за катастрофата в която загина Божимир Фратев и за промяна в законодателството, което позволява причинилите ПТП със смъртни случаи да се договорят с обвинението за по –леки присъди.

“Не може убийци да се споразумяват тайно с прокуратурата за година –две условно наказание. Искаме ефективни присъди” – каза Дияна Фратева.

До края на седмицата подписката ще бъде изготвена и изпратена до главния прокурор и до Висшия съдебен съвет. Помощ на семействата оказва и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Десетки родители от страната са подкрепили иницативата за промяна на закона.

Семейство Фратеви случайно разбира за условното наказание на шофьора , убил на пътя Божимир. Той е засечен зад волана в Несебър и все още шофира автомобила си поради мудната ни  система, коментира Фратева.

Последният подобен случай на условна присъда и споразумение с прокуратурата е от 02.02.2009 година за водача убил на 5 юни 2008 година 23-годишния Кръстьо от Несебър. Момчето е било зад приятел на мотор, когато автомобилът го е връхлетял отзад.

 Майките са решили да търсят справедливост и в межународния съд за правата на човека в  Страсбург.

Share this post

Call Now Button