“Бъди европеец! Дай път на пешеходеца!”

В подкрепа на целите на “Десетилетие на действия за безопасност по пътищата 2011 – 2020”, изразявайки своята непримиримост към факта, че нашата столица е градът с най-много загинали пешеходци в Европа, на 29.07.2011 инициирахме национална кампания за толерантност на пътя.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9 % от всички причини за смърт. В 53 страни-членки на Европейския регион на Световната здравна организация около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години.

Статистиката у нас показва, че във всяко трето ПТП участва пешеходец и тъй като пешеходците са най-уязвимите участници в движението, искаме да припомним основните правила за оцеляване на улицата, а също и да призовем водачите да спазват предимството на пешеходеца. Всеки единичен случай от тази статистика, обаче, е една човешка трагедия, особено загубата на детски живот – Валя (12 г.) от Бургас, Емо (6 г.) от с. Марково, загиналите деца от Симеоновград на Великден…

Организатори:

Българска асоциация на пострадали при катастрофи

Министерство на здравеопазването

Български червен кръст

Съюз на българските автомобилисти

КАТ – Пътна полиция

Организаторите на инициативата коментираха всички възможни проблеми, водещи до големия брой на ПТП и съответно – жертви по нашите пътища, но всички категорично застранаха зад тезата, че безопасността зависи от всеки един от нас, независимо дали влизаме в ролята на водачи или пешеходци – да спазваме стриктно правилата за движение и да носим споделена отговорност.

Share this post

Call Now Button