Американец влиза в затвора доживот, защото кара пиян

Първите 8 присъди за шофиране пиян така и не спрели Доналд Мидълтън от това да продължи да сяда зад волана. На деветия път съдия Катлийн Хамилтън изгубила търпение и 56-годишният жител на Хюстън си получил заслуженото – лишаване от свобода до края на дните му без право на обжалване на присъдата в първите 30 години.

Толкова строго наказание е необичайно за присъди за шофиране в нетрезво състояние, обяснява “Ню Йорк таймс”. Обикновено, нарушителите временно биват лишавани от права и Мидълтън продължава да има валидна книжка след 8 нарушения.

Преди година той влязъл в насрещното и се блъснал челно в кола, карана от 16-годишен тийнейджър, който се прибирал от работа в супермаркет. Според прокуратурата Мидълтън изтичал в близкия магазин и настойчиво молил да го скрият.Кръвната проба показала, че има повече от два пъти от допустимата доза алкохол.

Младежът в другата кола не е пострадал тежко в катастрофата, но баща му, който е полицай, е бесен, че Мидълтън продължава да е на улицата и казва, че следващият път може да убие някого.

При предишното му нарушение от 2008г. той бил толкова пиян, че като излязъл от колата, паднал и не можал да се изправи. Наказанието му било 13 години затвор, от които излежал 4. След това тексасецът бил определен като човек, който системно не спазва закона и при следващо нарушение заслужава много сурова присъда.

Федералната администрация за безопасност по пътищата твърди, че всеки трети от задържаните за шофиране в нетрезво състояние са рецидивисти. Но различните щати имат различно отношение към такива случаи – в Минесота 61-годишен мъж неотдавна излезе след 5 години в затвора заради 27-та си присъда, а в Пенсилвания друг е бил задържан 5 пъти в рамките на по-малко от година и никога не му е отнемана книжката.

Източник: в. Дневник

Share this post

Call Now Button