1058 души са загинали при катастрофи през 2008г.

1058 души са загинали при тежки катастрофи през изминалата 2008 година. 8042 са тежките катастрофи.
Статистиката на МВР сочи увеличение на тежките пътни инциденти през миналата година –32 повече в сравнение с 2007 година.

Това стана ясно от анализа на данните за пътните произшествия за 2008 година представен по време на заседанието в МВР на Държавната обществена комисия за контрол безопасността по пътищата.

Най-много загинали има в Сливен, Благоевград, Шумен, Стара Загора, Хасково, София.
50% от смъртните случаи са в резултат на превишена скорост, следва неправилно изпреварване.

Намаление при загиналите пътници с катастрофирали автомобили отчитат от МВР, за сметка на завишение при загиналите пешеходци – с 8 повече в сравнение с 2007 година.

12 деца повече до 18-годишна възраст са загинали при катастрофи през 2008 година.

Това е послание към родителите, които сядат зад волана и возят в автомобилите си деца, коментира вътрешният министър Михаил Миков.

На днешната среща е дискутирана и темата за младите водачи и състоянието на пътната инфраструктура.

Ще търсим съдействието и на министерството на образованието и науката за провеждането на един час на класния свързан с работата с децата, за въздействието им върху родителите им, когато са зад волана, обясни още Миков.

На днешната среща беше приет и план за работата на за Държавната обществена комисия за контрол безопасността по пътищата за цялата 2009 година.

Обсъдена е и една европейска директива относно безопасността на пътните инфраструктури.

Вътрешното ведомство ще предложи на Министерски съвет средствата от гаранционния фонд да отидат за оборудване на пътищата със стационарни устройства за контрол върху скоростта на автомобилите.

Share this post

Call Now Button