Увеличаване броя на часовете по кормуване

До Министър-председателя на Република България;
До Министъра на образованието и науката;
До Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
До Министъра на вътрешните работи;
До председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”

СТАНОВИЩЕ

Относно: Увеличаване броя на часовете по кормуване

Уважаеми дами и господа,

През последните месеци зачестиха тежките катастрофи и смъртни случаи с млади водачи. За съжаление, голяма част от младите водачи не са достатъчно добре обучени, нямат необходимия опит и стават жертва на некачествено обучение от страна на недобросъвестни автошколи и автоинструктори.
В момента кормуването на младите водачи се осъществява в тихи и безлюдни улици, без да се шофира извънградско и вечер. Някои от автомобилите на автошколите дори нямат винетен стикер за извънградско шофиране.
Предлаганите от МОН и МТИТС по-голям брой часове по кормуване ще бъдат използвани конкретно за шофиране на автомагистрала и първокласни пътища, за шофиране в тъмната част на деня и на места с интензивен трафик. По този начин ще се повишат уменията на младите водачи и ще придобият повече опит и самочувствие.
Фирмите и лицата в сивия сектор са против тези промени, защото ще се наложи да правят допълнителни разходи за шофиране извън града и в тъмната част на деня. Но кое е по-важно? Да запазим статуквото или да спасим човешки животи?
Ние категорично подкрепяме увеличаването броя на часовете по кормуване, които задължително да се провеждат на магистрали и извън населени места, както и за шофиране в тъмната част на денонощието!

Красимир Георгиев
Асоциация за квалификация на автомобилистите в България

Йонко Иванов
Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка

Владимир Тодоров
Българска асоциация на пострадали при катастрофи

Цветан Ночев
Обединени сдружения за граждански контрол

Чавдар Петров
Национална асоциация „Сигурност“

Румен Дунев
Сдружение „Автоексперти за пътна безопасност“

Share this post

Call Now Button